På Skovdyrkernes informationsaften den 22. februar i Nupark, fik de knap 50 fremmødte en grundig opdatering af den aktuelle markedsudvikling i den europæiske juletræsproduktion.

Som mange producenter allerede har mærket på egen krop, er vilkårene blevet markant forringet i løbet af de sidste 3 år og i løbet af aftenen fik man både forklaringen på hvorfor – og en konsekvensberegning for bundlinien i forhold til forskellige valg af producentstrategi.

Oven på en barsk sæson 2016 var det også naturligt at spørge ‘hvornår vender udviklingen til det bedre’?

Der er for mange usikkerhedselementer til, at man kan give et klart svar, men som juletræsskovfoged Emil Fabricius Poulsen sagde ‘der er lys for enden af tunnelen – og efter et barsk 2016, er vi kommet et år tættere på!’. Ud fra en samlet vurdering af dansk og tysk produktion – som tilsammen lægger bunden under det europæiske marked – vurderer vi, at 2017 bliver nogenlunde stabilt på bunden – måske med de første spæde forårstegn på visse kvaliteter og at markedet forsigtigt kravler opad igen i 2018. Et velkendt mønster fra andre cykliske produktioner er, at ‘prisen tager elevatoren ned og trappen op’ – prisfaldene kommer hurtigt og hårdt, mens det tager længere tid at kravle op.

Skovdyrkerne arbejder igennem vores eksportselskab Green Product intensivt med markedsføringen af medlemmernes juletræer i hele Europa. Med egne sælgere i både Tyskland og Polen er vi i tæt markedskontakt – og oplever her bla. en positiv udvikling på det polske marked.

Den bedste markedsføring, som producenten selv kan gøre er at lave juletræer af topkvalitet – de bedste træer sælger næsten sig selv. Og da man altid skal fokusere på, hvad man selv kan gøre var et væsentligt punkt på programmet en præsentation af rådgivningsværktøjet ‘MarkOnline’ til brug i juletræerne. Skovdyrkerne Vestjylland har valgt at al rådgivning omkring juletræsproduktion fremover sker på denne platform. I den forbindelse er der udviklet tre forskellige servicepakker til medlemmerne, således at indhold, omfang og pris passer til forskellige producentgrupper.

Se det meste af aftenens præsentationer Initierer fildownloadhér.

Kontakt din juletræsskovfoged:

For nærmere oplysninger om MarkOnline – eller for at aftale forårets konsulentbesøg.

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne