Der bliver arbejdet på højtryk i danske juletræskulturer i disse uger. Det høje aktivitetsniveau får Landbrug Fødevarer til at advare imod smitte af afrikansk svinepest.

– Risikoen er helt overhængende lige nu, hvor juletræshøsten er i fuld gang – og hvor der flere steder bruges udenlandsk arbejdskraft fra eksempelvis Østeuropa.

– Med udenlandske medarbejdere i kulturerne er der en reel risiko for, at der tages fødevarer med fra lande uden for Danmark. Fødevarerne kan i værste fald indeholde afrikansk svinepest, siger Jan Dahl, som er chefkonsulent i Landbrug Fødevarer.

Han fraråder derfor kraftigt, at medarbejdere tager mad med fra deres hjemlande.

– Jeg håber, at juletræsdyrkerne vil opfordre deres udenlandske medarbejdere til at lade kødprodukter blive hjemme. I stedet bør man spise kødprodukter fra sikre områder, lyder det.

Store konsekvenser

Afrikansk svinepest er en virus, som kan leve i både fersk og forarbejdet kød meget længe.

– Det kan give problemer, hvis madaffald ender i naturen, hvor vildsvin kan samle det op og dermed blive smittet, siger Jan Dahl.

Hvis der kommer smitte til Danmark, vil det have store konsekvenser for danske svineproducenter.

– Det kan måske lyde ret uskyldigt, hvis et enkelt vildsvin bliver smittet. Men bare ét vildsvin smittet med afrikansk svinepest vil udløse alarm både i ind- og udland. Det vil få enorme konsekvenser for eksporten af dansk grisekød og lukke for alle udenlandske markeder i en lang periode, siger Jan Dahl.

Flere informationer om afrikansk svinepest kan findes via linketÅbner eksternt link i et nyt vindueher.

Flere informationer om afrikansk svinepest findes på dansk, tysk, engelsk og russisk kan findes via linketÅbner eksternt link i et nyt vindueher.

jma@skovdyrkerne.dk

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne