Tilskudsordningen for biodiversitetsskov giver tilskud til at bevare udvalgte træer til naturligt henfald og indføre ekstensiv skovdrift i en periode. Målet er at skabe kontinuitet i skoven og sikre levesteder for de mange skovlevende arter, der er afhængig af dødt ved eller døende træer.

Hvem kan ansøge?

Ordningen er åben for private skovejere og kommuner med skovarealer i Danmark.

For at være berettiget til tilskud skal ansøgeren eje et skovareal på mindst 0,5 hektar, hvor hvert delareal er mindst 0,25 hektar. Derudover skal der på hvert delareal bevares i gennemsnit 12 levende hjemmehørende løvtræer pr. hektar til naturligt henfald.

De 12 træer skal som minimum have en stammediameter på 25 cm i brysthøjde.

Støttens omfang

Tilskuddet ydes som et engangsbeløb, der varierer afhængigt af antallet og størrelsen af de træer, der bevares til naturligt henfald. Tilskudssatserne spænder fra 13.800 kr. pr. hektar til 65.900 kr. pr. hektar, afhængigt af træernes stammediameter og art. For eksempel ydes der højere tilskud for egetræer med en stammediameter over 75 cm.

Forpligtelser for tilsagnshavere

Skovejere, der modtager tilskuddet, forpligter sig til:

  • At bevare de udpegede træer på voksestedet til naturligt henfald.
  • At praktisere ekstensiv skovdrift på arealet i en periode på 20 år, hvilket indebærer naturlig foryngelse uden såning eller plantning, begrænsning af jordbearbejdning og undladelse af gødskning og kemisk bekæmpelse.
  • At lade en servitut tinglyse om bevaring af træer til naturligt henfald og ekstensiv skovdrift på hele tilsagnsarealet.

Der er åbent for ansøgninger fra og med 20. februar i år til og med 24. April.

Det er en god idé allerede nu at kontakte din skovfoged, hvis du ønsker at gøre brug af ordningen i 2025 eller har spørgsmål til ordningen.

Læs mere om tilskudsordningen på linket her.