Sikke en fangst af tykke og velnærede typograflarver

Sikke en fangst

Som fotoet viser var det en god dag i skoven. Et træ med nye indboringshuller og smuld ved stammebasis den 13. juni husede den 6. juli mange store og velnærede typograflarver. Disse larver havde alle muligheder for at udvikle sig. Der var plads og føde til alle.

Larverne havde samme udviklingstrin på den nederste halvdel af stammen, mens der var nye modergange i toppen af træet. Den nederste del af stammen havde en volumen på ca. en halv kubikmeter svarende til bekæmpelse af 15.000 nye typografer. Ved afbarkning dør larverne hurtigt – de drysser nærmest ud som riskorn.

De første biller er færdigudviklede

Fældningen af angrebne træer viste også, at træer med æglægningsgange og små larver den 13. juni havde store larver og færdigudviklede typografer en lille måned senere. De nye typografer kendes ved at være lysebrune og lidt gennemsigtige. De er dog umiddelbart klar til at give sig ud i verden.

Angreb går også til grunde

Ikke alle angreb bliver til noget. Den 6. juli blev det konstateret at angrebne træer med parringskamre og begyndende modergange den 13. juni ikke havde videreudviklet sig. De angrebne træer har bekæmpet angrebet ved at skylle billerne ud med harpiks. Endelig er der også konstateret angrebne træer, hvor antallet af indboringer har været over træets fødegrundlag. Typograflarverne er døde af sult eller sygdom.

Temperaturen er med os

Selv om nedbøren ikke er så høj, som vi kunne håbe, er vejret alligevel med os. Dagstemperaturer under 20°C er ikke billevejr. Udviklingen af larverne går langsomt og de voksne biller flyver ikke ud, når temperaturen er så lav.

Sammenfatning

Der er stadig mange biller derude, men angrebene virker mindre end sidste år. Det er stadig muligt at bekæmpe billerne ved at finde de sidst angrebne træer, fælde dem, afbarke dem eller få dem ud af skoven straks.

VC Skovdyrkning

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne