Af Jens Mathiasen

Løvtag udlejer hytter til danskere, som ønsker ro og en anderledes overnatning og naturoplevelse i skoven. Det er der mange, som ønsker.

– Vi startede op 1. juli 2019. Kun en uge senere var hytten lejet ud resten af året. Sidste sommer åbnende vi yderligere to hytter i samme skov. Nu er vi fuldt booket helt frem til december 2021, og vi har lange ventelister, siger Rasmus Lybæk, der er den ene af fire ejere af virksomheden bag konceptet. Han er idémanden bag Løvtag-projektet.

Han oplyser til Skovdyrkeren, at de første hytter er er placeret i en skov på familiens gård ved Mariager Fjord i Himmerland.

Efterlyser nye skove

Den enorme efterspørgsel får virksomheden til at lede efter nye skove til deres trætop-hotelkoncept.

– På én uge i sommer trykkede flere end 13.000 interesserede sig ind på vores bookingsystem – og så er tre hytter for lidt. – Vi er derfor på udkig efter skove i andre dele af landet, som egner sig til formålet. Kravene er, at der skal være forholdsvis store træer, og så må det ikke værefredskov, siger Nanna Balsby, der er medejer af Løvtag.

Folkene bag konceptet er åbne for forskellige modeller.

– Vi er fleksible i forhold til at skrue en løsning sammen, som passer skovejeren. Vi er for eksempel interesserede i at leje eller købe arealer til vores koncept. Eller skovejeren kan selv købe hytten og arbejde sammen med os i en form for franchise-samarbejde, siger Rasmus Lybæk.

Hytterne er bygget op omkring et solidt træ. Foto: Søren Larsen.

Luksus i trætoppene

Hytterne er bygget i otte meters højde i toppen af en skov. De er arkitekttegnede, og de er tilsluttet kloak, strøm- og vandforsyning.

– Hytterne indeholder køkken, bad, toilet og fire sovepladser. I midten af det hele er et levende træ, der skyder op igennem hyttens gulv og fortsætter ud igennem taget. På taget kan man se det igen, når man sidder på hyttens tagterrasse og nyder kigget ud i skoven, siger Rasmus Lybæk.

7000 timers arbejde

Rasmus Lybæk kalder konceptet et trætop-hotel. De fleste overnatter en enkelt gang eller to i trætoppene. Gæsterne har været folk fra de store byer som Århus og København, men også nordjyder og folk fra andre dele af landet har benyttet sig af konceptet.

– Det startede som en tosset idé i starten af 2010’erne og blev til virkelighed d. 1. juli 2019. Her slog vi dørene op til den første arkitekttegnede trætophytte i skoven i Himmerland, fortæller Rasmus Lybæk.

Forud var gået mange års arbejde med tegninger, konstruktionsprincipper, finansiering og dialog med forskellige myndigheder.

– Vi har regnet ud, at vi nok har brugt omkring 7000 timer, inden vi overhovedet kom i gang. Det har været et enormt arbejde at undersøge markedet og udvikle konceptet. Samtidig skulle vi også sikre os, at vi havde de rigtige tilladelser, siger Rasmus Lybæk.

Fra hytternes tagterrasse kan gæsterne nyde udsigten udover skoven. Foto: Søren Larsen

Spændende muligheder

Sammen med forretningspartneren Rasmus Lybæk, opfordrer Nanna Balsby interesserede skovejere til at tage kontakt til Løvtag, hvis man er interesseret i et samarbejde.

Skovdyrkernes skovrider i Himmerland, Peder Gregersen, vurderer det som et spændende projekt.

– Som skovejer skal man dog være opmærksom på de udfordringer, der kan være ved at have meget publikum i sin skov. Her tænker jeg på håndtering af affald osv. Derudover er det vigtigt, at man som skovejer også er opmærksom på, hvordan hytte-konceptet passer sammen med andre aktiviteter som eksempelvis jagt, lyder det fra skovrideren.

Rasmus Lybæk fra Løvtag oplyser, at en overnatning i trætoppene koster omkring 2.000-3.000 kroner for to personer, og at hytterne giver et solidt afkast.

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #73

Læs andre artikler inden for Skovdyrkning