Fire brande på ganske få måneder. To større og to mindre. Det er de barske realiteter for skovejerne Susanne og Claus Koch og deres datter, Cecilie i Vonsild ved Kolding.

– Det er lige ubehageligt hver gang. Sidste gang var i lørdags, hvor vi pludselig så røg nede fra en større sitkabevoksning. Brandvæsenet kom og slukkede branden. Men den nåede at brede sig over 100 meter i det tørre græs i skovbunden. Det kunne være gået meget værre, hvis branden havde fået lov at udvikle sig, siger Claus Koch.

Han gør det klart, at det seneste tilfælde var det mest alvorlige. Hver gang er brande- ne blevet slukket, inden ilden for alvor har fået fat i større træer eller dødt ved.

– Det er en grim oplevelse. Vi har aldrig tidligere oplevet problemer med brand, siger Claus Koch og tilføjer, at skoven har været i familiens eje i mange årtier.

– Men skoven ligger bynært. Der er kun fem kilometer til Kolding, og der kommer mange folk igennem vores skov. Vi har klare indikationer på, at brandene er påsatte, siger han.

Ilden nåede at brede sig længere end 100 meter i skovbunden

Overvejer brandforsikring

Efter første brandtilfælde fik parret travlt med at få kigget deres forsikringsdokumenter igennem.

– Vi har ikke haft så meget fokus på vores skovforsikring tidligere. Men da vi fik kigget dokumenterne igennem, stod det klart, at vi er forsikret imod stormfald, men ikke brand.

– Derfor overvejer vi nu at tegne en brandforsikring. Det er vi ikke helt afklare- de med endnu, lyder det fra Claus Koch.

Uafhængigt af private forsikringer findes der også en offentlig erstatningsordning. Her har skovejere mulighed for at søge erstatning, hvis besøgende i skoven udøver hærværk eller for eksempel stifter brand.

– Den ordning vil vi søge – og det skal vi gøre allerede otte dage efter ulykken. Vi får vores skovfoged til at hjælpe med at besigtige og opgøre skaderne. Som sagt er vi ret sikre på, at brandene skyldes besøgende i skoven, og vi har derfor også anmeldt det til politiet, siger Claus Koch.

Fire brande har parret oplevet de senere måneder. Samlet set er der tale om felter med brand på omkring 4.500 kvadratmeter.

Længere tørkeperioder

Parret benytter naturnær skovdrift i deres skov Malkstedgård, som de driver sammen med deres datter. De er mangeårige skov- dyrkermedlemmer og har Jens Venø Kjellerup, Skovdyrkerne Syd, som skovfoged.

Han har i mange år rådet skovejere med østjyske løvskove til at undvære brandforsikring.

– Østjyske løvskove kan altså ikke sådan lige futte af. Det har jeg sagt til mine medlemmer i mange år, når de har spurgt efter rådgivning om brandforsikring, siger skovfogeden.

Men hans råd ændrer sig i takt med flere og længere tørkeperioder.

– Plejer er altså død. Klimaet ændrer sig, og vi ser længere perioder med tørke end tidligere. Derfor vil jeg opfordre skovejere til at overveje, om en brandforsikring er det rigtige for dem, siger han.

– I marts måned har vi haft mange uger med tørke, sol og blæst. Der skal ikke meget til, førend ilden har godt fat i tørre nåle og vissent græs. Det har vi jo set tydeligt hos Susanne og Claus Koch, siger skovfogeden.

Han opfordrer ejerne til at vurdere risikoen.

– Som ejer skal man finde ud af, hvad man sover bedst med. Det er en vurdering af risiko i forhold til forsikringspris. Det er klart, at hvis man ejer vestjysk plantage og hede, så er risikoen for en stor ulykke betydeligt højere end i en østjysk løvskov, siger han.

Rekordmange naturbrande i marts

Naturen har været ekstremt tør i dette forår. De kommu- nale brandvæsener har været ude ved 200 naturbrande i marts måned.

I løbet af de sidste fem år, var det kun 2022, som over- steg antallet af udrykninger. Marts 2022 var den tørre- ste marts måned, der nogensinde er målt. Her rykkede brandfolk ud 224 gange. Det skriver dr.dk.

I følge Jarl Vagn Hansen, beredskabsdirektør i

Trekantområdets Brandvæsen, er det usædvanligt, at brandvæsenet skal rykke ud så ofte i marts måned for at slukke naturbrande.

– Det siger noget om, at vi har haft en længere periode nu uden nedbør, fortæller han til dr.dk.

Tørken skubber også tørkeindekset op, som i skrivende stund den 8. april ligger på 4,5. Faktisk har tørkeindekset aldrig før har ligget så højt i begyndelsen af april.

Skovdyrkerne tilbyder forsikringer

Skovejere som beslutter sig for at forsik- re skoven kan gøre det igennem Skovdyrkerne.

Det oplyser Casper Pleidrup, forstfuldmægtig ved Skovdyrkerne.

– Skovdyrkerne tilbyder skovbrandsforsikring og en stormfaldsforsikring Juletræer og klippegrønt kan også forsikres, siger han.

– Man kan forsikre hele skoven, men ønsker man delområder forsikret, så kan det også lade sig gøre, fortsætter han.

Se mere på skovdyrkerne.dk/skovforsikringer eller tag kontakt til Casper Pleidrup.

Skovdyrkernes forsikringsordninger

Skovdyrkerne tilbyder at forsikre skovejere for både stormfald og brand. Arealer med juletræer
og pyntegrønt kan også forsikres.

  • Brandforsikringen dækker skade opstået ved brand, lynnedslag og eksplosion.
  • Ved skade udbetales erstatningen efter en tabellagt værdiopgørelse af de skadede bevoksninger baseret på træart, alder, bonitet og bevoksningskvotient. Skadede effekter opgøres dog ved en individuel vurdering.
  • Det er De Danske Skovdyrkerforeninger, som udbyder forsikringen i samarbejde med selskabet AXA Forsikring.
  • Læs mere på skovdyrkerne.dk/skovforsikringer

Offentlig erstatningsordning

  • Skovejere kan også søge om erstatning igennem en offentlig erstatningsordning, som administreres af Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.
  • Her kan man søge om erstatning for brand-, tyveri- og hærværksskader, som bliver forvoldt af gæster i skoven.
  • På styrelsens hjemmeside findes anmeldelsesskema og yderligere oplysninger. Vær opmærksom på, at skader skal anmeldes indenfor otte dage efter, at de er sket.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #102

Læs andre artikler inden for Klima