Den lyserøde kirsebærallé er populær som aldrig før. Den blomstrede i april og 150.000 mennesker var igen i år forbi alléen, der er plantet på Bispebjerg Kirkegaard i København. Men det er en ren tilfældighed, at alléen er blevet et tilløbsstykke, fortæller Erik Rathsach, der er gartner på Bispebjerg Kirkegaard.

– Det hele startede for bare tre til fire år siden. Det var en journalist ved TV2, som skulle finde et smukt sted i København.

Han valgte alléen på Bispebjerg – og der blev bragt et lille kort indslag om alléen sammen med vejrudsigten.

– Det blev startskuddet. I dagene efter indslaget havde vi tusindvis af besøgende. Før det indslag var der ikke mange besøgende ved alléen. I de senere år er folk fortsat med at strømme til alléen, når den blomstrer, siger Erik Rathsach.

Gartneren valgte kirsebær

Det skyldes også en tilfældighed, at det i dag er japanske kirsebær, der står på Bispebjerg. I starten af 1990’erne var der en allé af elmetræer. – Men elmealléen skulle udskiftes. Der var så en af vores gartnere, som foreslog, at der skulle plantes japansk kirsebær i stedet. Det forslag faldt i god jord og projektet blev gennemført. – Så det er altså på grund af en gartners kærlighed til lyserøde kirsebærtræer, at der nu står en kirsebærallé på Bispebjerg, fortæller Erik Rathsach.

Alléen fik svampeangreb

Kirsebærtræerne kom i jorden i 1992. Den latinske betegnelse er prunus subhirtella accolade. De første år blev træerne vandet og plejet godt, men ellers har de passet sig selv. De har ikke krævet specielle foranstaltninger, oplyser gartneren. I disse år bliver træerne kun beskåret ganske let fra år til år. Ellers passer de stort set sig selv. – Jeg vil dog nævne, at det kunne være gået helt galt for nogle år tilbage. I 1990’erne var træerne 5-10 år gamle og blev ramt af svampeangreb. – En overgang troede vi, at træerne ville dø, og at vi blev nødt til at fælde dem. Men de voksede selv ud af svampeangrebet og overlevede. Det er vi selvfølgelig meget glade for i dag, siger Erik Rathsach.

Gæster opfører sig pænt

Alléen blomstrer typisk i et par uger i midten af april. – Det betyder, at vi har over 100.000 besøgende her i løbet af ganske få uger om foråret. Derfor stiller vi nu skraldespande og festivaltoiletter til rådighed, og vi sørger for skiltning til alléen i de travle uger, siger gartneren. Selv om der er mange besøgende på ganske kort tid, så opfører langt de fleste gæster sig eksemplarisk. – Det kan sommetider være nødvendigt at fortælle gæsterne, at man ikke skal sidde eller ligge på græsset, fordi det er en kirkegård. Der er grave under græsarealerne. – Men i det store hele, så opfører folk sig meget pænt. Det er kun forsvindende lidt affald, som ikke rammer skraldespandene. Det værdsætter vi meget, og vi håber det vil fortsætte i de kommende sæsoner, siger Erik Rathsach. Seniorkonsulent og tidligere redaktør for Skovdyrkeren, Per Hilbert, har skrevet et hæfte om etablering af forskellige typer af alléer. Der kan læses artikler fra hæftet på Skovdyrkernes hjemmeside. Hæftet kan også købes ved henvendelse til Skovdyrkerne.

bool(false)

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #54

Læs andre artikler inden for Skovdyrkerne Nord-Øst