Ny kampagne sætter fokus på kvinder i skovbruget
Danish Forestry Extension er klar med kampagnen #WomenSustain. I kampagnen fortæller 12 kvinder fra Bosnien, Nepal, Vietnam og Danmark om, hvordan de opfatter kvinders rolle i skoven.
Af Anne Mette Nordfalk, kommunkationsansvarlig ved DFE
Skovbrug har traditionelt set været et mandsdomineret område – og det er det stadig.
Men hvad betyder det for den måde, som kvinder i skovbrug bliver opfattet? Har kvinder noget særligt at byde ind med på området i forhold til spørgsmål om bæredygtighed og ansvarlig skovdrift?
Det er nogle af de spørgsmål, som en ny kamapagne undersøger. I kampagnen ’Women Sustain – sustainability through equality’ fortæller tolv kvinder om deres rolle i skovbruget.
En af dem er den 45-årige vietnamesiske kvinde Binh Thanh Thi Tran.
– I starten var min mand ikke så begejstret for mit job i skoven. Han havde troet, at undervisning ville være et let job, som gav mig masser af tid til at passe vores hjem. I stedet oplevede han, at hans kone gik tidligt om morgenen og kom sent hjem og så rå og snavset ud. Men nu kommer han med min regnfrakke, når det er dårligt vej og min parasol, når solen skinner, fortæller Binh Thanh Thi Tran, som underviser og forsker på Vietnam Forestry University.
Flere af kvinderne i kampagnen har desværre oplevet at blive diskrimineret på deres arbejdsplads.
– Hvis du spørger mig, om jeg er blevet opfattet som nogens assistent eller sekretær i stedet for rådgiver og er blevet bedt om at tage referat til et møde af mandlige kollegaer eller har fået at vide, at min ide var fantastisk, når den blevgentaget af en mandlig kollega – så må jeg svare ja, siger Elmedina Krilasevic fra Bosnien Herzegovina.
Ingen diskrimination i dansk skovsektor
Omvendt har de danske kvinder, som har deltaget i kampagnen, kun godt at sige om deres mandlige kollegaer.
Skovfoged Tanja Sparrewath Hansen fra Skovdyrkerne Midt troede selv, at hun skulle bevise, at hun var lige så god som sine mandlige kollegaer.
Men både på sit job og før det på studiet, oplevede hun ikke forskelsbehandling.
Kvinder er vigtige
Alle tolv kvinder er enige om, at det er vigtigt med kvinder i skovbrug – og at kvinder på en eller anden måde kan tilbyde noget andet end mænd.
Den kvindelige nepalesiske skovfoged Saraswoti Aryal oplever, at hun som kvinde har større forståelse for de fattige kvindelige skovbrugergruppers udfordringer, end hendes mandlige kollegaer. Mændene er vant til at være privilegerede, siger hun, og dermed er de ikke så lydhøre og interesserede i at ændre status quo.
Danske Pia Willumsen har egen skovhave. Hun siger forsigtigt, at kvinder måske i højere grad er visionære i forhold til at prøve nyt i skoven.
Inge Gillesberg er den ene af Danmarks blot to kvindelige skovridere. Hun oplever respekt for kvinderne:
– Jeg oplever, at der er respekt for kvinder i skovsektoren, men der er stadig et stykke vej, før kvinder begynder at se sig selv som en del af den, mener hun.