Biodiversiteten i urørte skove skal kortlægges
Naturstyrelsen melder klar til kortlægning af naturens tilstand i 20 af de danske statsskove, der er udlagt til urørt skov.
Der er nu indgået en aftale med firmaet HabitatVision, der stiller med et hold eksperter til opgaven.
– Vi skal i bund og grund finde ud af, hvordan naturen og biodiversiteten har det i statens skove, som vi nu lægger urørt, så vi har et solidt udgangspunkt at sammenligne med, når vi løbende følger udviklingen og effekten af indsatserne med urørt skov, siger vicedirektør i Naturstyrelsen, Signe Nepper Larsen i en pressemeddelelse.
20 skove undersøges
Undersøgelsen foregår på 900 felter fordelt i 20 skove, som i 2018 blev udpeget til urørt skov. Naturstyrelsen har fået ni millioner kroner af Aage V. Jensens Naturfond til at gennemføre undersøgelsen.
– Fonden ønsker med donationen at sætte yderligere fokus på biodiversiteten i skovene. Det gælder både på den nuværende biodiversitet og på udviklingen fremover. Baselinemoniteringen bidrager samtidig med vigtig ny viden, som er efterspurgt i mange andre projekter og sammenhænge til sikring af Danmarks natur, siger direktør Hanne Haack Larsen.
Effekten skal måles
Ifølge Naturstyrelsen bliver det med undersøgelsen i hånden muligt på sigt at måle effekten af de konkrete tiltag, der gennemføres i den indledende fase i mange af de urørte skove.
Det er tiltag som genopretning af de hydrologiske forhold, veteranisering af træer, rydning af ikkehjemmehørende træarter og græsning i skovene.
I kortlægningen skal der registreres alt fra svampe, biller, mosser og laver til flagermus, ynglefugle, dagsommerfugle, svirrefluer og bier. I fremtiden skal undersøgelsen være sammenligningsgrundlaget for udviklingen af biodiversiteten i arealer med urørt skov.
Projektet starter i efteråret 2021 og løber frem til og med 2023. Alle data bliver offentligt tilgængelige via Danmarks Miljøportal.
bool(false)