Kort nyt fra Skovdyrkeren nr. 79
Små nyheder fra skovbruget i indland og udland.
Glansbladet hæg er blevet forbudt
Rynket rose og glansbladet hæg er invasive arter. Der er nu indført forbud imod at handle med de to arter. Det skete fra første januar i år.
Forbuddet gælder både kommerciel handel og al udveksling af planter. Desuden bliver det forbudt at importere de to arter og at transportere dem – medmindre turen går til genbrugspladsen.
Det oplyser Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.
Rynket rose og glansbladet hæg er begge indført til Danmark som have- og landskabsplanter. De er smukke, men optræder invasivt i den danske natur og fortrænger hjemmehørende planter.
Rynket rose stammer oprindeligt fra Nordøstasien, men er i stor stil blevet plantet i sommerhushaver og langs kyster for at forebygge sandflugt. Planten er robust, tåler salt og breder sig meget villigt – desværre så villigt, at det er blevet et problem.
Det samme gælder glansbladet hæg. Den er indført fra Nordamerika og blev i en årrække ofte plantet i levende hegn. Glansbladet hæg er særdeles robust. Den tåler stærk vind og tørke og kan etablere sig i skygge. Derfor har den spredt sig i naturen, hvor den kan udkonkurrere naturligt hjemmehørende arter og true flere forskellige naturtyper, oplyser styrelsen.
Hørte du professoren i P1?
I begyndelsen af december deltog tidligere professor i skovbrug, Palle Madsen, i det populære P1-program Hjernekassen.
Her var emnet skovbrug og klima, og vært Peter Lund Madsen kom rundt om emnet ved hjælp af eksperter fra skovbruget.
Programmet kredsede blandt andet om, hvordan et større skovareal påvirker klimaet, og hvordan skovdrift kan være med til at reducere CO2-udslippet.
I udsendelsen medvirker også seniorforsker Thomas Nord-Larsen og adjunkt Anders Tærø Nielsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.
Palle Madsen er i dag selvstændig skovbrugsforsker med selskabet InNovaSilva ApS. Udsendelsen kan downloades og lyttes som podcast ved at klikke her
Styrelse er forsinket og mangler oplysninger
Landbrugsstyrelsen sagsbehandler i denne tid ansøgninger om tilskud til privat skovrejsning fra ansøgningsrunden, der sluttede 30. september 2021.
Styrelsen er forsinket. Omkring nytår fremgik det af deres hjemmeside, at der kun var truffet afgørelse i to procent af sagerne. Samtidig fremgår det af en meddelelse, at der er yderligere forsinkelser i udbetalingssagerne.
I nogle skovrejsningssager mangler der yderligere oplysninger.
– I en stor del af sagerne har vi brug for flere oplysninger for at kunne behandle ansøgningen. Derfor har vi allerede sendt besked til mange af ansøgerne om, at de skal sende supplerende oplysninger til os, og nogle vil fortsat modtage breve, skriver styrelsen i en meddelelse.
Opfordringen til ansøgerne er at holde øje med, om man modtager et høringsbrev.
– Hvis du modtager et høringsbrev fra os i Tast-Selv, skyldes det, at vi vurderer, at vi ikke har tilstrækkelige oplysninger for at kunne give dig et tilsagn. Derfor er det vigtigt, at du indsender de oplysninger, vi efterspørger, hurtigst muligt og indenfor den frist, der står i brevet, skriver styrelsen.
Dansk Skovforening har ansat ny direktør
Den 2. februar byder Dansk Skovforening velkommen til Anders Frandsen som ny direktør.
Anders Frandsen er 46 år og bor på Frederiksberg. Han kommer fra en stilling som kommunikationsdirektør hos Rigspolitiet, hvor han har været siden 2016.
Før sit nuværende job hos politiet har han arbejdet med politisk interessevaretagelse som direktør hos Rud Pedersen Public Affairs. Anders Frandsen har ligeledes tidligere været ansat som kommunikationsrådgiver i Danske Bank og sekretariatschef hos IDA (Ingeniørforeningen).
CV’et viser også tidligere ansættelser som særlig rådgiver for blandt andre tidligere videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen og klima- og energiminister Connie Hedegaard. Anders Frandsen overtager stillingen som direktør i Dansk Skovforening efter Jan Søndergaard, som har søgt andre udfordringer.