Tekst og foto: Jens Mathiasen

Lange lige rækker af nåletræ – og generelt langt mere skov i Danmark.

Det efterlyser Dennis Hyllested Nielsen, som er tømrer, husbygger og blogger.

– Selvfølgelig skal der være plads til de specielle frøer og sommerfuglene. Men vi har brug for langt mere produktionsskov i Danmark, siger Dennis Hyllested Nielsen.

Han mener, at skovdyrkning og træbyggeri er det absolut fineste, vi kan gørefor vores efterkommere.

– Vi skal have arealet af produktionsskov sparket gevaldigt i vejret. Vi skal simpelthen have masser af træ stående på lager i snorlige rækker til de kommende generationer. Det skylder vi dem, der kommer efter os, siger Dennis Hyllested Nielsen.

Efterlyser politisk indsigt

Husbyggeren savner, at politikerne har mere øje for nuancer og helheder – og han ærgrer sig over, at god produktionsskov bliver taget ud af drift og lagt urørt. Når politikerne blander sig i debatten om biodiversitet og freder gode skove med godt produktionspotentiale – så glemmer de fremtidens efterspørgsel efter klimavenlige byggematerialer, menerDennis Hyllested Nielsen.

– Vi skal have misforståelsen væk. Jegtaler om den misforståelse, at biodiversitet står i modsætning til produktionsskov. Produktionsskov kan jo godt rumme fuglereder, frøer og biodiversitet. Det er jo ikke fordi, vi siger til fuglene, at de skal holde sig fra produktionsskovene. Det er en kæmpe misforståelse, når mange politikere tror, at produktionsskov er nogenlunde lige så grøn som en motorvej.

– Det vil jeg virkelig opfordre miljøminister Lea Vermelin til at huske på – og det samme gælder de mange djøf’ere, der tror, de skal redde hele verden, siger Dennis Hyllested Nielsen.

Lange lige rækker af nåletræ

Der bliver behov for langt mere produktionsskov i fremtiden, mener Dennis Hyllested Nielsen.

Behov for mere skov

Han gør det klart, at hvis vi fortsætter med at drive rovdrift på jordens ressourcer, så vil klimakrisen blive sekundær.

– Det pisser mig faktisk af, at politikerne ikke har mere fokus på at sikre bæredygtige byggematerialer som træ. For ved du hvad – klimakrisen er peanuts imod det, der vil ske, hvis vi tømmer kloden for sand, grus,gas, olie og andre ressourcer. Mennesker vil blive nogle sataner imod hinanden, når ressourcerne slipper op, siger han.

– Derfor er det jo så genialt, at vi med træ kan dyrke byggematerialer igen og igen i 50 års omdrifter. Men vi skal i gang – og vi skal sætte meget mere turbo på skovrejsning, fortsætter han.

– Politisk bliver man også nødt til at tage en snak med landbruget. For vi kommer til at skulle lægge meget mere land- brugsjord om til skovdyrkning. Hvordan det økonomisk skal se ud, det ved jeg ikke. Men der skal helt sikkert mere fart på skovrejsningen i Danmark, mener husbyggeren.

Træværk bygger huse af træ. På billedet ses et igangværende projekt i Østjylland, hvor der bygges til en større familie.

Træværk bygger huse af træ. På billedet ses et igangværende projekt i Østjylland, hvor der bygges til en større familie.

Lokalproduceret dansk træ

Dennis Hyllested Nielsen bruger så vidt muligt lokalproduceret dansk træ til de træhuse, som hans virksomhed Træværk bygger.

– Hvorfor skal vi bygge terrasser i hårdt træ fra Sydamerika, når vi kan bruge dansk douglas eller lærk, som holder nøjagtigt lige så godt. Det giver ikke mening. Selvfølgelig skal vi bruge så meget lokalproduceret dansk træ som overhovedet muligt, siger han.

Han tilføjer, at virksomheden udelukkende beklæder nybyggede huse med dansk lærk eller douglas.

– Selve trækonstruktionen skal væreC24-godkendt, så der bruger vi det godkendte tømmer fra træindustrien. Vi undgårogså rockwool og isolerer med træfiber. Dethandler alt sammen om etik. Vi kan simpelthen ikke tillade os at bruge klimatunge ressourcer, når der findes gode alternativer, lyder det fra Dennis Hyllested Nielsen.

Det gode eksempel

Dennis Hyllested Nielsen har ikke en forkromet fremtidsplan for sin virksomhed Træværk.

– Jeg drømmer ikke om vækst. Vi hargod efterspørgsel, og vi kunne fint skalere op til måske 30 mand, men det er ikke mit mål, lyder det.

– Jeg vil hellere være et eksempel fortømrere og bygherrer. Hvis andre kan finde inspiration i de valg, jeg har taget – både privat og i virksomheden, så er vi nået et godt stykke vej. Jeg drømmer om,at flere får øjnene op for de gigantiskemuligheder, der er i at bygge klogt med små træhuse, siger han.

Han tænker lidt, inden han fortsætter.

– Derudover, så burde vi måske oprette en forening for træbyggeri. Det kunne være en vidensbank med ekspertviden. Der er nemlig mange forhindringer i regler og lovgivning, når man vil bygge i træ i Danmark. Det er hårdt brug for et ekspert-organ, der kan hjælpe med råd og vejledning, siger han.

Dennis Nielsen ærgrer sig over, at politikerne ikke gør mere for at sikre produktion af godt dansk træ til fremtidens træhuse.

Dennis Nielsen ærgrer sig over, at politikerne ikke gør mere for at sikre produktion af godt dansk træ til fremtidens træhuse.

Dennis droppede modebranchenog blev husbygger

Dennis Hyllested Nielsen droppede en lovende karriere i modebranchen. I stedet bygger han nu klimavenlige små træhuse. Privat har han skaleret ned og lever i dag et balanceret liv med fokus på tilværelsens virkelige værdier.

For 10 år siden drønede Dennis Hyllested Nielsen afsted. Han var mellemleder i en stor modekoncern. Karrieren kørte på højtryk, og han arbejdede 80 timer om ugen.

Privat havde han og konen Stine bygget 250 kvadratmeter hus i Skanderborg. I garagen stod to nye biler.

Men noget var galt.

– En dag gik det op for os begge, at vi ikke ville leve sådan her. Vi havde aldrig tid til hinanden eller til vores datter.

– Vi betalte en høj pris, hvor vi arbejdede røven ud af bukserne. Vi betalte dyrt med vores tid for den luksus, det er at bo i et stort hus og at have råd til to biler og alt det, der ellers følger med, siger Dennis Hyllested Nielsen.

Fokus på andre værdier

De to bliver enige om at lave radikalt om på deres tilværelse.

Dennis og Stine er handlingsstærke personer – og kort tid efter blev det store nye hus solgt. De sagde deres jobs op og gik i gang med at overveje, hvordan deres nye tilværelse skulle se ud.

– Vi skalerede ned. Vi købte et lille hus fra 1940’erne i Stilling, siger Dennis Hyllested Nielsen.

Beslutningen betød, at de fik fokus påandre værdier end tidligere.

– Vi fik øjnene op for, hvor meget tid, vi faktisk gav til vores arbejdspladser. De fikvores allerbedste timer hver eneste dag, siger han.

Det ene tog det andet, og parret besluttede, at de ikke fremover ville knokleafsted på bekostning af familie og frihed.

– Vi ville ikke længere være bundet til hamsterhjulet på grund af store hus- og billån. Vi ville noget andet end at arbejde røven ud af bukserne 8-10 timer om dagen. Lykken ligger jo ikke i robotklipper og webergrill. For os er lykken at have mere familietid og at kunne bestemme mere over vores egen tid, siger DennisHyllested Nielsen.

Byggeri af træhuse

Det med træhusene fulgte efter som en naturlig del af den forandring, som Dennis og hans kone Stine gik igennem i perioden op til 2017.

– Det ene tog det andet. Vi blev mere og mere bevidste om, hvilket klimaaftryk, vi kunne tillade os at sætte i den tid, vi er her på jorden. Du kan godt kalde det en form for grøn forvandling – eller i hvertfald fik vi øjnene op for noget, som vi ikkehavde bekymret os om tidligere, lyder det.

Dennis Hyllested Nielsen har selv været i tømrerlære som helt ung. Hans far har arbejdet som tømrer i mange år.

– Jeg begyndte på et tidspunkt at læse op på træ som byggemateriale. Det skal man ikke gøre ret lang tid før det står klart, at det er verdens bedste byggemateriale. Det er genialt, hvad vi kan gøre for klimaet ved at bygge i træ. Det tænder mig virkelig, siger han.

I 2017 starter han sit byggefirma Træværk – hvor faren også er med.

– I begyndelsen udfører vi mest renoveringer, men lidt efter lidt begynder vi at bygge små træhuse. Jo mere jeg arbejdermed træhuse, desto mere fantastisk finder jeg ud af, at træhuse er, siger Dennis Hyllested Nielsen.

For fem år siden lagde Dennis Hyllested Nielsen og konen Stine deres tilværelse om. I dag er dennis Hyllested Nielsen indehaver af virksomheden træværk, som bygger små klimavenlige træhuse.

For fem år siden lagde Dennis Hyllested Nielsen og konen Stine deres tilværelse om. I dag er dennis Hyllested Nielsen indehaver af virksomheden træværk, som bygger små klimavenlige træhuse.

Bygger og blogger

Sideløbende begynder han at blogge og producere videoer om klima og byggeri – også for at fortælle om familiens egne ændringer. I første omgang handlede det om at skabe opmærksomhed om virksomheden.

I dag har han fået sin egen stemme i klimadebatten.

– Jeg kunne bare se, at jo mere filosofi, jeg kunne få ud, desto flere følgere fik vi.Vi ramte virkelig noget hos mange mennesker. I perioder fik vi flere hundrede følgere om ugen, siger han og fortæller om, hvordan videoerne i perioder stak helt af og blev set af mange tusinde mennesker.

– I dag skal jeg bare give et lille pip fra mig på de sociale medier – så er der mange, der lytter. Nogle klapper mig på ryg- gen – andre synes jeg er en klaphat, mendet er alt sammen ok, siger han og griner.

Følg Dennis Hyllested Nielsen her

●Dennis Hyllested Nielsen aka ’tømrerlusen’ er iværksætter, blogger,husbygger, podcaster og fritidsfilosof.

●Udover byggeri og klima, interesserer han sig for forholdet imellem arbejdeog fritid. Han filosoferer blandt andetover, hvorfor så mange danskere gældsætter sig tidligt i livet og derefter kravler ind i hamsterhjuleti det meste af deres arbejdsliv.

●Interesserede kan lytte med på følgende kanaler:

●Træværk.dk – Hjemmeside for byggerivirksomheden. Websiden indeholder også en podcastsektion, hvor Dennis Hyllested Nielsen har besøg af kendte gæster til samtaler om klima, byggeri, etik med mere.

●Youtube.com – søg på tømrerlusen.På kanalen findes mange videoer omklima og træbyggeri og meget andet.

●Derudover er tømrerlusen på facebook, instagram, og linkedin.

Det etiske ansvar

Dennis Hyllested Nielsen er meget bevidst om etikken i byggeri. Han har selv opfundet udtrykket bygonomi. Det er en sammentrækning af byggeri og økonomi.

– Bygonomi handler om, hvad kan vi tillade os, uden at man kommer efter osmed en løftet pegefinger. Når det er sagt,så ved jeg godt, at politikere og økonomer hader begrebet bygonomi – for ingen ønsker sig halv vækst.

– Men der er et enormt ansvar i at gemme halvdelen af jordens ressourcer –den burde altså fise direkte ind hos politikerne, lyder det.

Som udgangspunkt bygger Træværk kun huse, som ikke er større end 30 kvadratmeter pr. person.

– Selvfølgelig kan antallet af kvadratmeter gradbøjes – men ikke udover det rimelige. Jeg har mødt kunder, som blev pissesure over, at vi ikke ville bygge et kæmpestort træhus til dem. Men det vil vi altså ikke. Så må de få andre byggefirmaer til at bygge, siger Dennis HyllestedNielsen.

Brug det eksisterende

Husbyggeren ser generelt gerne et stør- re fokus på at bruge de ressourcer, som vi allerede har produceret.

– Jeg ser rigtig mange Teslaer til 400.000 kroner. Når du køber sådan en bil, så skal du jo sælge tøj, eller hvad du nu laver for 400.000 kroner, inden din grønne bil er betalt.

– Måske var det bedre, at vi købte en bil til 50.000 kroner på Den Blå Avis – en bil som allerede er produceret. Jeg mener – lad os nu bruge de ressourcer, som vi allerede har. Lad os tømme Den Blå Avis for gamle biler, inden vi køber nye elbiler til halve millioner, lyder det fra Dennis Hyllested Nielsen.

– Det samme mener jeg om huse. Lad os begynde med at bo i de huse, der allerede er bygget, inden vi bygger nye. Når vi bygger – så lad os bygge små velindrettede klimavenlige huse, lyder opfordringen.

Dennis Hyllested Nielsen minder om, at den nemmeste måde at halvere sin varmeregning er at bo på halvt så mange kvadratmeter.

– Samtidig afsætter man kun det halve klimaaftryk – og realkreditlånet er jo også halvt så stort, siger han.

I videoen her fortæller Dennis Hyllested Nielsen, hvorfor skovdyrkning og træbyggeri er det absolut fineste vi kan gøre for vores efterkommere.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #84

Læs andre artikler inden for Skovdyrkning