En ny maskinlade beklædt med træ fra egen skov. Det projekt er blevet til virkelighed hos Hjerl-Fonden ved Vinderup.
– Vi har netop skruet de sidste brædder på, og det er kun et par uger siden, at vi færdigmeldte byggeriet hos kommunen, siger driftsleder Jakob Krogager. Han forklarer, at laden nu benyttes til traktor og maskiner, som bliver brugt i den daglige skovdrift.
– Vi synes selv, det er blevet en rigtig fin hal. Det visuelle udtryk med kalmarbrædder passer langt bedre ind i omgivelserne end stålplade. Samtidig er det også meget tilfredsstillende, at vi kan bruge vores eget træ til vores egen bygning, siger Jakob Krogager. Han tilføjer, at man tidligere lejede sig ind i andre bygninger, men nu opbevares alt skovgrej i hallen.

Eget lærketræ

Til hallens vægbeklædning er der brugt omkring 10 kubikmeter lærketræ.
– Vi har brugt omkring 45 træer med diameter op til 25 centimeter. Jeg blev selv overrasket over, hvor stor flade, vi faktisk kan dække med få træer, siger han. Et lille lokalt savværk har skåret brædderne.
– Ib’s Savværk har været i sving. Han har skåret stokkene til kalmarbrædder. Derefter monterede vi brædderne på bygningen med hjælp fra en tømrer, fortæller han.

Inspiration hos nabo

Jakob Krogager fortæller, at han fik inspirationen til den bræddebeklædte hal hos en nabo.
– Så skulle der være andre skovejere, som nu bliver inspireret, ja, så er man velkommen til at stjæle ideen, siger han og smiler. Fra beslutningen blev taget, til byggeriet kunne gå i gang, gik der dog en del
måneder.
– Sagsbehandlingen i Holstebro Kommune varede 14 måneder. Men til sidst fik vi byggetilladelsen, hvilket vi
selvfølgelig er meget glade for, lyder det fra driftslederen.

Maskinladen er bygget med indvendige stålspær og beklædt med kalmarbrædder, som er skåret af lærk fra egen skov.


bool(false)

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #94