De fleste skovejere har indenfor de seneste uger modtaget brev om, at de var omfattet af reglerne for EUDR – EU’s afskovnings- og skovforringelsesdirektiv. Det er de sådan set også, men selve implementeringen foreslås nu udskudt med et år. Det vil sige, at store virksomheder først skal bevise, at de lever op til kravene 30. december 2025. Da mange af skovens produkter i løbet af deres levetid er forbi en ‘stor virksomhed’, vil skovninger derfor skulle registreres fra denne dag.

Udskydelsen med et år er en god nyhed, da de sidste retningslinjer vedrørende forordningen først er blevet offentliggjort af EU-Kommissionen i dag (2. oktober 2024). Det vil sige, at de danske myndigheder først nu har mulighed for at gå i gang med den endelige danske fortolkning af reglerne.

I Skovdyrkerne følte vi os godt forberedte på at hjælpe skovejerne igennem overgangen til EUDR-reglerne, men mange af vores efterfølgende kunder har stået med mange uafklarede spørgsmål og et voldsomt tidspres for at få implementeringen gennemført. Ikke mindst fordi EU’s egen database, hvor skovningerne skal registreres, først er endelig klar til december i år.

Den nu forventede udskydelse med et år vil give mulighed for endelig afklaring af regler og en grundig test af IT-systemer.

Forslaget skal fortsat godkendes af Europa-Parlamentet og Ministerrådet, før det endeligt vedtages. Der er mange store lande bag forslaget om udskydelse, så det forventes at forløbe efter Kommissionens ønsker.

Du kan læse mere om EUDR i vores andre artikler om emnet – links nedenfor.

Nye regler forbyder konvertering til plantageskov

Ny EU lovgivning stiller krav til skovejerne

Har du modtaget brev om EUDR

Med venlig hilsen

Skovdyrkerne