Skovene gemmer på et enormt potentiale for os alle
Oberstløjtnant og F16-pilot Kim Holst er faldet for skovterapi. Terapien giver mental ro og virker afstressende. I dag bruger han teknikkerne i sin ledelse og ser et enormt potentiale for os alle.
Tekst og fotos: Jens Mathiasen
Nærmest magisk. Som en altopslugende ro og balance.
Sådan oplever Kim Holst sit første møde med natur- og skovterapi.
Det udspiller sig på en canadisk bjergtop i 2017.
Her er han hiket op sammen med ti andre. Turlederen hedder Ronna Schneeberger og er uddannet guide i skovterapi.
Da holdet når bjergtoppen, skinner solen fra en skyfri blå himmel. Der er 360 graders udsigt til et malerisk smukt bjerglandskab.
Heroppe guider turlederen holdet igennem skovterapi-øvelser.
– Vi laver forskellige øvelser på bjerget. Øvelserne går i korte træk ud på, at vi skal sanse naturen omkring os. Det kan lyde banalt, men det ramte lige ind i mig. Det slog faktisk benene væk under mig.
– Aldrig før har jeg følt en så dyb og ægte følelse af balance. Jeg var fuldstændig i kontakt med egen krop, siger Kim Holst.
Erfaren jagerpilot
Kim Holst er en af Danmarks erfarne F16- piloter. Han har deltaget i internationale konflikter og har fløjet i krig.
Hvorfor en garvet jagerpilot med vestjyske rødder lader sig rive med af noget så blødt som skovterapi, vender vi tilbage til.
CV’et fortæller først og fremmest om en række benhårde missioner for Danmark.
Han var pilot, da konflikten iEksjugoslavien var på sit højeste i slutningen af 1990’erne. Han har fløjet F16, da Danmark gik i krig i Afghanistan i 2002 og 2003.
Senest var han i krig i Libyen i 2011, da det internationale samfund greb ind overfor statsleder Muammar Gaddafis forsøg på at slå civilbefolkningens oprør ned.
Missionerne er alle forløbet godt. Han har aldrig oplevet problemer med stress eller søvnbesvær. Men efter Libyen blev det anderledes.
– Siden 2012 og frem til sidste år har jeg i perioder kun sovet omkring tre til tre og en halv time i snit om natten. Jeg kunne godt mærke, at der ophobede sig noget psykisk i kroppen over tid. Men det lægger man ikke mærke til, når det sådan kommer lidt efter lidt, siger han.
– Efter Libyen kørte jeg også på i højt gear både på jobbet og på hjemmefronten. Jeg er uddannet til at klare stress på højt niveau, og på overfladen gik det fint. Men indeni kunne jeg mærke, at jeg var ved at være tom, siger han.
Han prøvede flere ting for at finde tilbage til en god balance.
– Jeg havde været til de obligatoriske psykolog-screeninger efter missionerne. Jeg havde også prøvet yoga, meditation og meget andet. Der var bare ikke noget af det, der virkede for mig, siger Kim Holst.
Uddanner sig til guide
Oplevelsen på den canadiske bjergtop i 2017 vil ikke slippe taget i Kim Holst.
– Jeg husker stadig, at jeg der på bjerget tænker wouw. Det her kan altså virkelig noget.
Da han kommer ned, slipper han ikke tanken om det. Han holder fast i kontakten til turleder Ronna Scneeberger og undersøger selv mere.
Faktisk bliver han så begejstret for skovterapi, at han beslutter sig for at tage orlov fra Flyvevåbnet i et halvt år.
– Det er ellers ikke så brugt, at man tager orlov i en stilling som min. Men det stod bare lysende klart for mig, at jeg var nødt til at tage den amerikanske skovterapi-certificering, siger han.
I maj 2019 tager han derfor til Canada og følger et indledende 10-dages forløb.
– Efter det fulgte et halvt års praktikforløb herhjemme i Danmark, hvor jeg havde en mentor og tog folk med ud i skoven og gennemgik øvelserne med dem, siger han.
Certificering som skovterapi-guide opnår man efter fuldførelse af et eksamensprojekt. Det fuldførte Kim Holst i november sidste år.
– Jeg var den første certificerede dansker i den amerikanske forening Association of Nature and Forest Therapy, fortæller han.
Interessen var der i barndommen
Appetitten på skovterapi kommer ikke som en overraskelse for mennesker tæt på Kim Holst.
– Min storebror har tit sagt til mig, at jeg som barn holdt af at være alene en hel dag i naturen eller i skoven. Jeg sad sommetider flere timer i toppen af et bøgetræ. Så det der med at trække sig tilbage, være alene og mærke naturen – det har nok altid ligget til mig, siger han.
Kim Holst er opvokset i Vestjylland – med egne ord på nakken af sin BMX-cykel og som stor fan af 80’er filmen E.T.
– Familien var helt almindelig og min bror og jeg voksede op i gode rammer. Vi havde masser af plads til at tumle på, siger han.
Nysgerrighed og refleksion har altid kendetegnet Kim Holst. Han passer ikke ind i det noget slidte billede af jagerpiloten, som den ureflekterede fyr med hang til eventyr.
Selv danser han med tilværelsens helt store spørgsmål, og citerer filosoffen Michel Foucault og fysikeren David Bohm i diskussionen om arv eller miljø.
– Store spørgsmål interesserer mig. Jeg har altid været nysgerrig og søgende, siger han.
Terapien flytter mennesker
Efter at Kim Holst har fundet frem til skovterapien, har han oplevet store ændringer – blandt andet når det gælder nattesøvnen.
– Fra i perioder at sove tre til fire timer om natten, sover jeg nu syv til otte timer. Jeg føler mig langt mere i balance. Det blev faktisk bedre og bedre, jo mere jeg var i skoven under min egen uddannelse, siger han.
Udover effekten på egen krop, fremhæver Kim Holst, at skovterapi gør en enorm forskel i hans arbejde som leder.
– Jeg er oberstløjtnant i Flyvevåbnet. En stor del af mit job er ledelse og ledertræning. Mine opgaver er at skabe stærke teams og få det bedste ud af mine folk.
Han har afprøvet skoveterapi-teknikkerne ved lederseminarer i Flyvevåbnet.
– Selvfølgelig var der skepsis fra nogle af kollegerne. Jeg tror da, nogle tænkte, hvorfor de skulle ud i skoven. Men det tog kun en times tid at overbevise dem om effekterne, siger han og smiler.
Han ser store gevinster.
– Jeg kan bare se, hvordan skovterapien rykker mine folk op på et helt nyt niveau. Det er både på det personlige plan, men også på den måde, de taler og kommunikerer sammen, siger Kim Holst.
– Løsningerne, som de kommer frem tilved opgaver, er mere kreative og brugbare. Deres komplekse tænkning forbedres tydeligt, fremhæver Kim Holst.
Studier dokumenterer effekt
Ifølge Kim Holst findes der solid forskning, som viser gavnlige effekter i forhold til stress og velvære.
– Der er studier, som dokumenterer, at teknikkerne i skovterapi kan være en stor hjælp for PTSD-ramte og andre psykiske lidelser, siger han.
Ifølge Kim Holst kan skovterapi ogsåbooste kreative evner.
– Jeg har læst studier, hvor forskerne har set nærmere på to opdelte grupper med 200 personer. Personerne blev stillet kreative opgaver som associationsopgaver, kreativ tænkning med mere, forklarer han.
Den ene gruppe opholdt sig i et auditorium. Den anden gruppe gik stille og roligt rundt i skoven, da de løste opgaverne.
– Studiet påviste markant forbedring af kognitive evner hos dem, der bevægede sig i naturen under opgaveløsningen. Der blev målt bedre scores på op imod 50 procent. Effekten er altså stor og meget reel, fastslår Kim Holst.
Stort potentiale
På baggrund af sine erfaringer med skovterapi ser han et stort potentiale i bedre udnyttelse af de danske skove.
– Det er klart, at vi kan bruge naturen og skovene smartere, end vi gør i dag. Hvis vi begynder at tage forskningen mere alvorligt, vil vi kunne øge vores kreativitet og vores iderigdom ganske betydeligt. Det er jo netop den del, som vi lever af i Danmark, siger han.
Selv har Kim Holst ikke en drøm om at jagte en ny stor karriere indenfor feltet.
– Nej, jeg holder af mit job i Flyvevåbnet. Måske kommer jeg til at lave nogle forløb og kurser i fritiden. Det vil jeg ikke afvise. Jeg har set meget i min tid som jagerpilot. Derfor prioriterer jeg først og fremmest den tryghed og stabilitet som min familie og jeg har lige nu, siger han.