Bukkejagten står for døren, og om et øjeblik kommer den dag som mange skovejere med jagtlige interesser ser frem til som et barn til juleaften, nemlig premieren 2017.Det er på høje tid at få de sidste forberedelser på plads.

Rekognoscering

Rådyrene findes i de samme områder fra år til år. Det kan naturligvis svinge en smule, når biotopen langsomt ændrer sig. Men hvis man kigger lidt tilbage gennem årene, vil man kunne erindre, at selvom rådyrbestanden har været skiftet ud mange gange, anvender generation efter generation præcis de samme områder og veksler. Rekognoscér alligevel i god tid, inden sæsonen starter. Det næstbedste ved bukkejagten er nemlig at færdes på jagtreviret med sin kikkert, danne sig et overblik over, hvor mange bukke man har, hvordan de har sat op, og hvor de har deres revirgrænser. Allermest effektivt er det at observere råvildtet fra bil, hvis det er muligt, og gerne den samme bil hver gang. Specielt omkring solopgang og solnedgang ser man mest råvildt, men hermed ikke være sagt, at man ikke kan se bukkene midtpå dagen.

Har du ikke tid til at rekognoscere dit terræn før jagten, kan du i stedet investere i et vildtkamera. Herved får du både en ide om, hvordan områdets bukke ser ud, og hvor de foretrækker at færdes.

Pürschstier

Lav purschstier gennem de områder, hvor der ligger blade,kviste og grene. Det kan tage sin tid, men de holder normalt hele sæsonen igennem og gør det langt nemmere at bevæge sig – selv i tørt vejr. Det gælder også den sti, du bruger for at komme frem til en skydestige eller tårn. Hav gerne mindst to ruter frem til stedet eller gennem et terræn, så du kan jage uanset, hvordan vinden vender. Nogle steder kan det være nødvendigt at sprøjte disse stier for at forhindre overdreven plantevækst. Gør det så tidligt som muligt, så man i ugerne optil bukkejagten blot skal rive stierne for blade og grene.

Skal man krydse en grusvej på sin vej, er det en god ide at lægge et par skovlfulde sand på tværs af grusvejen, så man kan krydse den uden at gøre for meget reklame for sin færden. Klip også de grene af, der kan skrabe mod dit jagttøj, når du purscher dig frem.

Pürschstier - sprøjtet og revet for grene og blade

Træning

Træn med din riffel, så du er helt dus med den. Besøg skydebanen nogle gange, dels for at indskyde, dels for at træne forskellige skydestillinger. Afslut træningen med at anvende den ammunition, du vil bruge til bukkejagten.Brug også tid til at tørtræne derhjemme, herunder træning med din skydestok, så du er helt skarp på,hvordan du nemmest og mest lydløst får riflen på plads.

Vær aktiv i maj

Tre fjerdedele af sommerbukkene nedlægges i maj, heraf størstedelen i den første uge. Den forøgede aktivitet i denne periode får en del dyr til at bevæge sig rundt. Dyrene er sultne, æder både om dagen og natten, og bukkene har travlt med at feje opsatsen. Derfor: kom tidligt ud af starthullerne.

Stiger og tårne

Ud over at skydestiger og tårne skal være placeret lovligt i forhold til naboskel, veje og terræn, skal man gøre sig nogle helt centrale overvejelser i forhold til placeringen. Placeringen skal selvfølgelig være optimal i relation til skudmuligheden, men det er også helt afgørende, at du kan komme frem til stigen eller tårnet uden at blive set og uden at sende fært hen i områder, hvor bukken holder til. Nogen gange må man derfor gå en længere omvej og samtidig erkende, at der kan forekomme vindretninger,der umuliggør brug af stigen eller tårnet. Derfor er det altid godt at have et alternativ, der kan bruges,når vinden er i et uheldigt hjørne.

Inden premieredagen bør stiger og tårne gennemgås grundigt. Er de lavet af metal, er der ikke den store vedligeholdelse,bortset fra at bevægelige anlægsbøjler vil have gavn af lidt olie, så man undgår knirkelyde. Flyt de stiger, der ikke længere er placeret optimalt. Det er aldrig en god ide at placere en stige midt i et smørhul, da man derved ikke har en chance for at komme hverken frem til den eller op i den uden at støde dyr. Sæt gerne to eller flere stiger op ved en skoveng, så du kan bruge en af stigerne uanset vindforhold. Sørg for, at der bliver klippet og savet træer, grene eller buske omkring stigerne eller tårnene, så man har frit skudfelt i alle de relevante retninger.

Høj og velplaceret skydeplatform

Dialog med naboen

En ting, som du måske bør gøre anderledes i år, er at få en dialog i gang med naboen op til bukkejagten. Sandsynligvis skyder han kun en brøkdel af det, han bliver beskyldt for. En dialog kan i stedet skabe et tåleligt samarbejde.

Tiltræk bukken

En revirhævdende råbuk er forfængelig og altid ude efter at markere sig for at holde konkurrenterne væk. Det gør han ved at feje, hvorved han gnider sin egen duft i det nyfejede ved hjælp af duftkirtlen mellem øjet og mundvigen. Samtidig skraber han i jorden under fejningen med forklovene, som også er forsynet med duftkirtler, for at forstærke budskabet om, hvem han er. Han søger også alle mulige naturlige dufte i området,som han gnider og fejer sig op af, for at hans næste fejning kan afsætte særlige duftmarkeringer. Det går ofte ud over planter med æteriske olier i saften. Villaejere ved, at citronmelisse, timian og taks ofte får besøg, ligesom visse frugtbuske. To af de haveplanter, som er særlig søgt, er solbærbusken og ikke mindst løvstikken. Plant derfor nogle få stykker af de nævnte i nærheden af din skydestige, for pludselig en dag kommer han forbi for at få et skvæt af naturens egen Eau de Cologne. Plant også gerne nogle få friske skovfyr ved veksler og åbne pladser,som du kan se fra dit tårn eller stige. De vil med stor sandsynlighed blive fejet, og man opnår herved muligheden for at få bekræftet bukkens tilstedeværelse udenat skabe uro.

Vælg det rigtige tøj

Du skal vælge dit jagtudstyr og jagtbeklædning medomhu. Du kan med fordel vælge en let beklædning, der ikke knitrer eller rasler. Farven på jagttøjet skal falde i med omgivelserne, og benyt gerne en jagthat, der skygger for dit lyse ansigt. Jagtstøvlerne eller -skoene er helt afgørende for en vellykket purschjagt. Vælg et par støvler, som afviser fugten i bundvegetationen, gerne med tynde gummisåler, således at du kan føle / fornemme jordbunden. Dermed mindsker du risikoen for at træde på ting, der medføreren utilsigtet lyd, og som kan skræmme bukken.

Når det går galt

Påskudt vildt bør altid eftersøges – også selv om du tror,at du har skudt forbi. De knap 200 schweisshundeførere i Danmark gennemfører hvert år over 12.000 eftersøgninger på anskudt eller påkørt vildt. Find de opdaterede kontaktoplysninger til de lokale schweisshundeførere,inden du tager af sted på bukkejagt. Så er du forberedt i tilfælde af en anskydning. De kan findes på //www.schweiss.dk>www.schweiss.dk.

Godt forberedt - Primieredagen står for døren

By: Per Kauffmann

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #46

Læs andre artikler inden for Vildtpleje