Turisme i trætoppene
En kreativ skovejer i Midtsverige, hvor skovdriften ikke gav til smør på brødet, besluttede sig til at lade træerne stå og i stedet koncentrere sig om en slags naturturisme i form af et avanceret ’bed breakfast’ ude i skoven.
Slåen og hæg blomstrer i hegnene, de hamlade (stynede) asketræer afslører en gammel traditionsrig driftsform, og markerne adskilles af hegn lavet af enebær-staver, som er bundet til pælene med bark.
Her har den svenske skovejer Håkan Strotz og hans tyskfødte hustru Ulrika Krynitz siden 2007 opbygget forretningen ’Urnatur’, hvor de udnytter ejendommens græsningslandskab og skov kommercielt på en alternativ måde.
Hvad kan man med 40 ha?
De 40 ha i det stenede landskab var i sig selv hverken til at leve eller dø af. Hvis man ville have sit udkomme på ejendommen, måtte der udvikles en anden drift. Skovbrugskonsulenten fra det store skovselskab som anbefalede afdrift af de gamle skovfyr, blev sendt hjem, og man tog skeen i egen hånd.
I stedet for at fælde den gamle skov byggede Håkan Stoltz et antal hytter i skoven. Alle i træ og andre naturmaterialer. De fleste på jorden, men nogle anbragt 6 meter oppe i trækronerne. Ingen af hytterne har el eller toilet, men alle har brændeovn og petroleumslamper.
De enkeltstående hytter suppleres med en stor forsamlingsbygning med restaurantkøkken (tømret efter et lokalt 1600-tals torp), en toilet- og badebygning, et udendørs overdækket køkken til gæsternes brug, en badstue ved bredden af Visjön, som man også kan sejle på, badetønder i skoven m.m. Ud over morgenmaden kan der serveres middag på stedet, og de fleste råvarer til madlavningen produceres på gården.
På ejendommen i øvrigt drives et gammeldags landbrug med pelsfår til afgræsning af engene.
Visionen
Visionen er en form for økoturisme, hvor det traditionelle jord- og skovbrug på ejendommen suppleres med indtægter fra turisme. I dag står gæsterne for 90% af gårdens økonomi. Som Håkan Strotz siger: ”En firmakonference over et par dage med 10-15 deltagere omsætter lige så meget som skoven på et helt år”. Derfor bliver skovproduktionen sekundær. Der laves kun en forsigtig plukhugst i skoven. ”Hvilken turist vil bo på en renafdrift?”, spørger han.
Ud over logi-virksomheden producerer Ulrika Krynitz håndknyttede tæpper, indretningstekstiler, glasdesign m.m., som sælges på stedet eller over nettet.
Man kan leje sig ind som enkeltperson, og anlægget kan også lejes i sin helhed til kurser, konferencer, seminarer og lignende. Til sommer har et dansk par valgt at holde bryllup på ejendommen, der i alt har plads til 16 liggende gæster. Prisen for 2 personer i en hytte varierer mellem 1.700 og 2.600 SEK/dag (den høje pris er for ’Luftslottet’).
Man fik i 2012 både ’Grand Travel Awards Ekoturismepris’ samt Öster Götlands turismepris.
Hele landskabet som en turistmagnet
Den helt store vision er tanken om i hele landet at se og udnytte de værdier, der ligger i skoven – ud over tømmer og cellulosetræ. Håkan Stroltz – som i øvrigt er forstkandidat – har en idé om, at hvis man udnytter 20% af skoven til økoturisme, så vil dette kunne skabe lige så mange arbejdspladser som de resterende 80%, hvor skoven drives traditionelt.
Han mener, at der hos Europas stressede befolkning er en betydelig betalingsvilje for de naturoplevelser, som findes i det nordiske landskab: ”Hvorfor rejse til Afrika eller Sydamerika efter oplevelser, når det fantastiske findes lige rundt om hjørnet?”.
Det vil også betyde, at menneskene i ’udkantsverige’ (eller ’udkantsdanmark’) kan blive boende på deres gårde, andre kan flytte til udefra, og samtidig er det en måde at udnytte den eksisterende bygningsmasse og vedligeholde de mange natur- og kulturværdier i det åbne land
Stedet findes beskrevet i detaljer på//urnatur.se/en/ _blank – “Klik her for at gå til hjemmesiden”> www.urnatur.se.