Den tørre sæson udfordrer juletræsdyrkerne. Det tørre vejr har betydet, at kemisk topskudsregulering har skabt flere af de såkaldte S-toppe på træerne end normalt.

– Vi ser generelt flere S-toppe i år. Det er toppe, der ligner en proptrækker. Det er træernes reaktion på kemien i sammenhæng med tørken, som skaber problemerne, siger Casper Pleidrup, der er skovfoged ved Skovdyrkerforeningen Midt og specialist i juletræsdyrkning.

Hvor slemt det står til, er der endnu ikke helt overblik over.

– Det er vanskeligt at udtale sig konkret om omfanget endnu. Men vi ser desværre flere end normalt. Vi får først det fulde overblik senere på året, siger Casper Pleidrup.

Topskudsregulerede tre gange

En af de dyrkere, der oplever problemerne er Peter Sørensen ved Rødkærsbro.

– Varmen og tørken har helt afgjort betydet, at har set flere S-toppe, end vi plejer, siger han.

Hos Peter Sørensen har den ekstremt tørre og varme sæson også betydet, at man har topskudsreguleret mere end normalt.

– Helt usædvanligt har vi behandlet træerne tre gange i år med topskudsregulering. Træerne har udviklet sig langt mere end på en normal sæson, siger Peter Sørensen.

Risikerer lavere klassificering

Skovfoged Casper Pleidrup gør det klart, at der er mange kroner på spil for juletræsdyrkerne.

– Konsekvenserne af S-toppe afhænger af, hvor slemt det er. Hvis skaderne er alvorlige i salgstræer, så risikerer man, at træet bliver usælgeligt. Men hvis det kun er i mindre grad, så kan man være heldig, at træet kun falder en enkelt klasse, lyder det.

Det er knap så slemt, hvis det forekommer på træer, der først kommer til salg til næste sæson. – Her vil skaderne komme ned under øverste grenkrans og derved vil det blive mere skjult, siger Casper Pleidrup.

bool(false)

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #55

Læs andre artikler inden for Skovdyrkerne Vest