Af Hans Erik Lund, forstkandidat

Mammuttræer har et særdeles betegnende navn. For der findes ikke større træarter i denne verden. Træerne gror i Amerika – nærmere betegnet i Californiens Sequoia National Park. Den ligger i Sierra Nevada bjergene, 250 – 300 kilometer nord for Los Angeles.

Flere af de største træer er navngivet. Det største hedder General Sherman. Det var truet af en kraftig skovbrand i september og blev derfor pakket ind i sølvpapir på de nederste fire til fem meter. Branden var meget voldsom og ødelagde et stort antal mammuttræer med en diameter over 1,25 meter.

Et meget stort antal mammuttræer er blevet fældet uden tanke for fremtiden. Der blev derfor oprettet naturparker til de store træer.

Danske kæmper

Vi har også pænt store mammuttræer i Danmark. Blandt andet på Knuthenborg, Valdemar Slot, Glorup, Langesø, Sønderborg og Augustenborg.

De to højeste (39,5 meter i 2018) står begge i det område, hvor der nu er etableret en dinosauruspark.

Det tykkeste står ved Flintehuset i Knuthenborg Park og er ’kun’ 36,5 meter højt (2018). Det har til gengæld en omkreds på hele 7,19 meter hvilket er en del mere end de to højeste træer, som har omkredse på 5,10 meter og 4,75 meter.

Med i Træregisteret

For en måneds tid siden fik jeg en henvendelse om det store mammuttræ ved Valdemar Slot på Tåsinge.

Det var endnu ikke tastet ind i Træregisteret. Omkredsen på 6,95 meter var blevet målt i 2012 – ovenikøbet af nu afdøde skovrider H. Staun.

Spørgsmålet var nu, om træet i den mellemliggende tid havde vokset sig tykkere og dermed havde taget føringen, men omkredsmålingen viste 7,09 meter.

Så træet ved Flintehuset i Knuthenborg Park er stadig det tykkeste.

På artiklens billede ses Skovrider H. Staun ved mammuttræet ved Valdemar Slot.

Flere store arter

Udover mammuttræer findes andre træarter, som kan blive meget store. Det er for eksempel rødtræ, douglas, thuja, sitka og grandis.

De er alle velkendte i Danmark. Især douglas og thuja giver fortrinligt gavntræ, men er desværre uønskede af mange biologer og naturfredningsfolk. Det på trods af, at vi kun kan producere en tredjedel af det gavntræ, vi årligt anvender i Danmark.

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #79

Læs andre artikler inden for Skovdyrkning