4 Korte nyheder fra Skovdyrkeren nr. 81
Små nyheder fra skovbruget i indland og udland.
Folkevalgte skovdyrkere fik ny inspiration
I begyndelsen af marts var Skovdyrkernes folkevalgte bestyrelsesmedlemmer og skovridere til halvårsmøde. Denne gang blev mødet afviklet i Slagelse på Vilcon Hotel.
Samspillet imellem produktionsskov, biodiversitet og klima var i fokus. Der var faglige indlæg fra blandt andre Katherine Richardson, Københavns Universitet og lead conservation specialist Thor Hjarsen fra WWF.
Oplæggene ledte til spændende debatter, hvor synspunkter og holdninger blev afprøvet. På andendagen gik turen til Stiftelsen Sorø Akademi og Suserup Skov, hvor Lektor Jacob Heilmann-Clausen var faglig guide.
Styrelse advarer mod træ fra Rusland og Belarus
Det kan være ulovligt at importere træ fra Rusland og Belarus. Det fremgår af en fælles vejledning fra EU-ekspertgruppen for EU’s tømmerforordning og Miljøstyrelsen, som styrelsen nu sender til danske træimporterende virksomheder.
Det fremgår af vejledningen, at det på nuværende tidspunkt ikke vurderes at være muligt for virksomheder at opretholde tilstrækkelig kontrol med træets lovlighed, som det kræves i EU’s tømmerforordning, når træet kommer fra Rusland og Belarus, skriver Miljøstyrelsen.
EU’s sanktioner mod oligarker kan også have indflydelse på importen fra de to lande, såfremt sanktionspålagte oligarker har økonomiske interesser i forsyningskæden fra skov til eksport. En oversigt over sanktionerede individer kan findes på Udenrigsministeriets hjemmeside.
Miljøstyrelsen oplyser, at man gerne hjælper virksomheder, der har spørgsmål omkring træ medoprindelse i Rusland og Belarus.
Der er nyt fokus på urørt skov i de nye Natura 2000-planer. Arkivfoto
Overraskende nyt fokus i Natura 2000-planer
Der er brug for at råbe vagt i gevær over for regeringens nye Natura 2000-planer, hvor der nu overraskende primært fokuseres på urørt skov som indsats – også hos private skovejere.
Det har nemlig aldrig været hensigten med Natura 2000 at forhindre almindelig skovdrift. Miljøministeren bør derfor sikre, at der fortsat indtænkes indsatser, der giver mulighed for at drive skovdrift på normale og konkurrencemæssige vilkår, samtidig med at der tages hensyn til biodiversiteten. Det skriver Dansk Skovforening.
Samtidig gør foreningen det klart, at man anerkender det politiske ønske om på statslige arealer at etablere områder med urørt skov, hvor hovedformålet så ikke er skovdrift, men biodiversitet. Hvis private skovejere ønsker at udlægge til urørt skov, er dette bestemt også en velkommen løsning, når det sker frivilligt og mod kompensation for mistede fremtidige driftsindtægter.
Husk reglerne for udsætning af fugle
Her i foråret går starten for udsætning af fugle med henblik på jagt.
Det kræver ikke nogen særlig tilladelse at sætte fuglene ud, men der er en række regler, man skal overholde, og enhver udsætning skal desuden registreres i Miljøstyrelsens digitale indberetningssystem. Det oplyser Miljøstyrelsen i en meddelelse.
Registreringen gælder uanset antallet af fugle. Der er ingen nedre grænse. Indberetningen skal ske via Miljøstyrelsens hjemmeside senest en uge efter udsætningen.
– Vi får en del spørgsmål om udsætning af fuglevildt, og vi svarer gerne, siger Søren Egelund, fuldmægtig i Miljøstyrelsen.
Reglerne indebærer blandt andet, at man skal deltage i et kursus om udsætning, som er godkendt af Miljøstyrelsen, hvis man vil udsætte mere end 100 fugle i alt.
Uanset fugleart og antal skal man huske at indberette udsætningen, understreger Søren Egelund.
– Miljøstyrelsen har en særlig hjemmeside, hvor man kan få overblik over reglerne for udsætning, biotopplaner og indfangning af fasaner til æglægning. Den kan jeg kun opfordre til, at man studerer nøje, inden man begynder på udsætningen, siger han.
bool(false)