Tekst og foto: Jens Mathiasen

Det er forår – og ikke sæson for juletræer. Alligevel er medarbejdere og maskiner i fuld gang på Grangaarden ved Hadsund.

Gården summer af travlhed.

– Jeg er lige nødt til at spørge, hvad Lou skal nu, siger Kim Bøhnes datter, som stikker hovedet ind i køkkenet.

– Lou skal tage en klipper og så køre ned til Oliver og Kim. Der hjælper han Kristoff og Jakob med at fælde dem med ét mærke. Bagefter kan de begynde at slæbe ud, svarer Kim Bøhne.

Telefonen ringer flere gange, og hver gang svarer han med et venligt ’Jeg kommer lige tilbage til dig’.

Kim Bøhne er midt i 60’erne. Tempoet er højt, og han tænker ikke på at drosle ned.

Her udenfor sæsonen er 12 mand i arbejde på Grangaarden, og i juletræssæsonen er 40-45 mand beskæftiget i virksomheden.

Begyndte i 1982

Kim Bøhne startede sin juletræskarriere i 1982. Dengang var han ansat som skovarbejder på en ejendom i nabolaget ved Hadsund.

– Op igennem 1980’erne fik jeg de første erfaringer. Dengang var jeg ansvarlig for salg og pasning af ejendommens juletræer, fortæller han.

I 1989 købte han Grangaarden ved Hadsund sammen med sin kone Marianne. Han havde mod på selv at komme i gang med juletræsdyrkning – og det kom han.

– Det første år på Grangaarden plantede vi 10.000 træer. Det gentog vi på samme måde i flere efterfølgende år. Stille og roligt udviklede vi vores virksomhed, fortæller han.

– På et tidspunkt øgede vi de årlige plantninger til 30.000 træer. Det var i de år, hvor alting kunne lade sig gøre i juletræsbranchen. Dengang vi fik gode priser for alle de træer, vi overhovedet kunne sende på markedet, lyder det.

I år 2000 opsagde Kim Bøhne sit job som skovarbejder. I stedet satsede han fuldt ud på sin egen juletræsdyrkning og entreprenørforretning.

Efterhånden blev plantningerne øget, og i dag er virksomheden en af de større indenfor juletræsdyrkning.

– Vi planter nu omkring 150.000 træer om året. Det har vi gjort de seneste 10 års tid. I alt har vi omkring 1,5 millioner træer på rod, siger Kim Bøhne.

Entreprenør

Udover pasningen af egne juletræer er der også en vigtig entreprenørdel i virksomheden.

– Baggrunden for den del af forretningen er, at når vi nu skulle investere i alle de dyre maskiner, så skulle de jo ikke bare køre herhjemme, og maskinerne skulle helt sikkert ikke holde stille. Ideen var at arbejde halvdelen af tiden i vores egne træer og halvdelen af tiden for andre, siger han.

Han forklarer, at virksomheden i øjeblikket passer omkring 600 hektar i alt inklusive egne træer.

– Derudover laver vi andet entreprenørarbejde. Vi passer haver, udfører træfældninger og meget andet. Det ersimpelthen for at have råd til at have juletræer, siger han.

Aldrig skrevet en eneste kontrakt

For Kim Bøhne er en aftale en aftale, og for ham er det vigtigt at kunne stå inde for kvaliteten af det arbejde, virksomheden laver.

– Vi har aldrig skrevet en kontrakt på de opgaver, vi udfører i virksomheden. Jeg har den holdning som entreprenør, at hvis man er utilfreds med vores arbejde, så kan vi forlade stedet på ti minutter.

– Sådan har jeg altid drevet min forretning. Vi skal kunne stole på hinanden. Vi holder det, vi lover, og vi udfører de aftalte opgaver. Sådan skal det selvfølgelig også være, siger han.

Udover pasning af egne juletræer arbejder virksomheden også med entreprenøropgaver. Der bliver udført havearbejde, træfældning og meget andet.
Udover pasning af egne juletræer arbejder virksomheden også med entreprenøropgaver. Der bliver udført havearbejde, træfældning og meget andet.

Fast koncept og høj kvalitet

Det med den gode kvalitet ligger Kim Bøhne meget på sinde – også når det gælder juletræerne. Han vil producere træer i høj kvalitet.

– Vi har altid gjort alt det, der skal til for at dyrke flotte træer. Vi kører efter et helt fast koncept. Det vil sige, at vi arbejder i træerne efter helt faste procedurer, siger han.

Han nævner saltudbringning tre gange om året som er en vigtig faktor for at sikre høj kvalitet. Derudover er han meget omhyggelig med topskudsregulering og klipninger.

– Vi bundklipper to gange – allerede når træerne er tre år gamle. Året efter formklipper vi de træer, der har størrelsen til det. Året efter går vi ind og bundklipper med et 20 centimeter hoved og klipper resten.

– Den høje kvalitet er vigtig for afsætningen. Det er her vi skal tjene pengene, lyder det fra producenten.

To skolelærere og en landmand

Der er 75 hektar jord til Grangaarden. I løbet af årene er andre ejendomme købt til. Der produceres også juletræer i fællesproduktion i selskaber med andre dyrkere i lokalområdet.

– Når vi regner det hele sammen, så producerer vi juletræer på i alt 350 hektar, siger Kim Bøhne.

I mange år arbejdede Kim Bøhne med at udvikle virksomheden til det, den er i dag. Men nu skal der ikke mere størrelse på.

– Nej, vi skal ikke være større. Vi har en passende størrelse. Nu handler det i stedet om at optimere og forbedre den produktion, vi har på vores eksisterende arealer samt koncentrere os yderligere om afsætningen, siger han.

Kim Bøhne har tre døtre, og generationsskiftet er så småt på vej.

– To af mine døtre er uddannede skolelærere og arbejder begge indenfor deres fag.

– Min mellemste datter er uddannet landmand, og hun har arbejdet herhjemme de sidste 10 år. Planen er, at hun på sigt måske vil overtage virksomheden, siger Kim Bøhne.


Kim Bøhne skrotter selv de ringeste træer – i stedet for at sende dem på markedet til en underskudsgivende pris. Han opfordrer til, at flere i branchen undlader at sende de billigste træer på markedet.
Kim Bøhne skrotter selv de ringeste træer – i stedet for at sende dem på markedet til en underskudsgivende pris. Han opfordrer til, at flere i branchen undlader at sende de billigste træer på markedet.

Juletræsproducent: De billigste træer må væk fra markedet

Juletræsproducent efterlyser større branchesammenhold. Han opfordrer producenter til at skrotte de billigste træer. Ingen kan overleve på de priser – og hele branchen risikerer kollaps, lyder budskabet.

Tekst og foto: Jens Mathiasen

Branchen er i knæ. Hvis producenterne fortsætter med at sælge træer i 3. sortering til 25 – 35 kroner, risikerer hele branchen reelt et kollaps.

Sådan lyder advarslen fra den erfarne juletræsproducent Kim Bøhne. Han ejer Grangaarden, syd for Hadsund.

– Set fra min stol, er vi producenter nødt til at se indad. Vi skal simpelthen have en faglig stolthed over vores produkt. Vi skal forlange en rimelig pris for vores varer. Gør vi ikke det, ender hele branchen med at lukke og slukke. Ingen producenter kan eksistere ved at sælge træer med underskud i årevis, og ingen unge mennesker vil ind i en branche, som ikke er rentabel, fastslår Kim Bøhne.

Han peger desuden på, at sorteringerne er helt på afveje. Det, der blev solgt i 2010 som standardtræer, bliver i dag mærket som 3. sortering.

Færre men dyrere træer

Kim Bøhne opfordrer til, at han og de øvrige danske juletræs-kolleger tænker meget over prissætningen af specielt de billige træer i 3. sortering.

– Jeg synes, vi som producenter skal kigge på hinanden og stille spørgsmålet:

– Var det ikke sjovere at sælge 4000 træer til 70 kroner – altså i stedet for at sælge 10.000 træer til 35 kroner.

Han gør det klart, at man som producent har tjent det samme i begge tilfælde.

– Samtidig har man ikke al den stress i sæsonen. Man kan skrotte resten i februar og marts uden det store arbejdspres i sæsonen, siger han.

Forlang rimelige priser

Kim Bøhne skrotter selv de ringeste træer – i stedet for at sende dem på markedet til en underskudsgivende pris.

– Jeg er klar over, at vi som producenter har hver vores måde at drive forretning på. Opfordringen til at skrotte de ringeste træer skal ikke ses som en løftet pegefinger overhovedet. Det er simpelthen tænkt som en metode til at fjerne udbud og sikre, at vi som branche kan overleve i fremtiden, siger han.

– Min opfordring er, at vi i stedet tænker os om – og lader være med at tilbyde foræringstræer til opkøberne. På den måde kan vi sende et tydeligt signal om, at der skal betales en rimelig pris for vores produkter, lyder det fra producenten.

Han opfordrer også grossister til kun at indgå handler med detailledet, som de kan tjene penge på.

– Set fra min side er det absolut ikke grossisterne, der scorer kassen, lyder det.

Vi producenter er nødt til at se indad. Vi skal simpelthen forlange en rimelig pris for vores produkter. Gør vi ikke det, ender hele branchen med at lukke og slukke.

Kim Bøhne, juletræsproducent

Marked i knæ

Kim Bøhne har været med i juletræsbranchen siden 1980’erne. Han har været med da priserne havde kurs ind i himlen – og han har været med i den lange nedtur de seneste mange år. Han mener, at et af de helt store problemer er visse aktørers higen efter markedsandele.

– Nogle store koncerner plantede jo i vildskab for otte til ti år siden. Det var dengang alle troede, de kunne gå på vandet. Det har skabt det enorme overudbud, vi kæmper med i de her år, siger han.

– Samtidig har visse store aktører higet voldsomt efter at vinde markedsandele. Denne jagt efter markedsandele betyder enormt prispres. Det er producenterne, der betaler for det her. Det betyder konstante krav om bedre træer til stort set ingen penge. Vi snakker 24 til 27 kroner for gode standardtræer. Er du heldig kan du måske får 30 eller 35 kroner, lyder det fra producenten.

– Men hør nu her. Vi bruger over 65 kroner på at producere et træ – med de seneste stigninger på brændstof, gødning mm. er vi oppe omkring 75 kroner. Alle kan regne ud, at de nuværende salgspriser er en dårlig forretning, siger han.

Ser lysning forude

Til trods for den massive nedtur de seneste mange år, så tror Kim Bøhne på, at priserne ret hurtigt kommer til at skifte retning.

– Optimismen er på plads. Markedet kommer op igen. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om, siger Kim Bøhne.

Han oplyser, at han har direkte kunder i en række europæiske lande, hvorfra der allerede er meldinger om færre træer.

– Flere af vores kunder melder om faldende udbud. Der er fra flere sider meldt om fald på helt op til fem millioner færre træer til salg i Europa allerede i 2022.

– Faldende udbud og stigende omkostninger betyder alt andet lige, at priserne skal op. Vi er langt fra at tjene mange penge – men stigningerne kan forhåbentligt bevirke, at vi og mange andre producenter kan fortsætte med at producere juletræer i høj kvalitet mange år frem i tiden, siger Kim Bøhne.

bool(false)

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #81

Læs andre artikler inden for Skovdyrkerne Midt