Tekst: Jens Mathiasen

Gravemaskinerne er i gang i Aarhus’ sydhavnskvarter, hvor der bliver bygget et nyt højhus af træ.

Bærende konstruktioner, gulve, lofter og facade bliver fabrikeret i træ, genbrugstræ og andre bæredygtige materialer.

– TRÆ bliver et enestående byggeri, hvor vi prøver at gentænke hele byggeprocessen. Vi vil opføre et højhus, hvor vi forsøger at erstatte traditionelle materialer som stål og beton med klimavenlige al- ternativer som for eksempel træ.

– Byggebranchen står for 30 procent af CO2-udledningen i Danmark og som landets største ejendomsinvestor, menerjeg, at vi har en forpligtigelse til at fin- de nye metoder til at genbruge materialer og bygge mere klimavenligt, siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA i en pressemeddelelse.

PFA er bygherre på projektet. Byggeriet bliver på i alt 14.850 kvadrat- meter og er tegnet af Lendager Arkitek- ter. TRÆ vil stå færdigt i andet halvår af 2024 og er udviklet i samarbejde med Kilden og Hindby samt Aarhus Kommune, der har støttet byggeriet med fem milli- oner kroner fra byens klimafond.

Brugte vindmøllevinger

Ud over træ, som er det primære byggemateriale, arbejdes der på en række andre genbrugsmaterialer. Det gælder affaldstekstiler, som bliver genanvendt til akustikdæmpende lofter og vægpaneler, ligesom der arbejdes på at skaffe gen- brugs- eller fejlproducerede vinduer til facaden.

Der vil blive anvendt beton i fundamentet og trappekernerne for sikre stabiliteten i højhuset. Her vil man dog benytte en nyudviklet type af beton, som er CO2-reduceret, hvor det er muligt.

På facaden arbejdes der på, at skrottede vindmøllevinger skæres til og bruges som solafskærmning. Vindmøllevinger består af epoxy og glasfibre og ender typisk ideponi efter endt levetid. På det nye højhus får de forlænget levetiden i mange år fremover.

bool(false)

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #83

Læs andre artikler inden for Råtræ