Sydjyske egetoppe skal genopbygge hollandsk skib
Hollandsk virksomhed har opkøbt krumme egestykker og grenvinkler til genopbygning af et gammelt skib. Skovdyrkerforeningen Syd leverede træet. Nu er ukurant træ fra cirka 20 sydjyske egetoppe sendt til Holland.
Tekst og foto: Jens Mathiasen
Tyve meter egestamme adskiller Jonas Østerby fra skovbunden. Han retter lidt på livlinen om livet.
Fra trætoppen rykker han et par gange i sin motorsav og sender sværdet igennem en kævle på størrelse med et lårben.
Et øjeblik senere suser kævlen ned igennem bevoksningen på Trelde Næs ved Fredericia.
Den rammer skovbunden med et solidt bump.
– Perfekt. Det lød helt rigtigt, da den landede. Ingen skader i træet, råber Preben Øland op til toppen af egekronen, hvor træklatreren gør klar til den næste.
Fra jorden guider Preben Øland. Det er vigtigt, at de helt rigtige snit lægges på hver eneste krumme kævle.
Fra lav til høj værdi
Skovdyrkerforeningen Syd har formidlet træet til opkøber Preben Øland. Opkøberen samarbejder med en hollandsk virksomhed, som skal bruge træet til skibsrestaurering.
– Det hele begyndte med, at jeg fik en henvendelse fra skovejeren. Han ønskede at få tyndet ud i gamle ege på cirka fire hektar. Det lykkedes at få egetræet afsat til et skibsprojekt. Det betyder, at toppene også skal bruges. Det er en stor gevinst for skovejeren, siger Jesper Nørgaard Petersen, der er skovfoged ved Skovdyrkerforeningen Syd. Han er ansvarlig for projektet.
Toppene af egetræer afsættes normalt som flis og ligger nederst i klassificering og afregningspris.
Helt anderledes er det med de krumme og ukurante træeffekter, som skæres ned fra trætoppene i egebevoksningen på Trelde Næs.
– De krumme kævler og vinkler afsættes som et højværdiprodukt. Træet er specielt udvalgt og godkendt af den hollandske virksomhed, fortæller Jesper Nørgaard Petersen.
Bestillingen lyder på vinkler og krumme egekævler fra cirka 20 egetoppe. Skovfogeden glæder sig over, at det er muligt at skabe høj værdi for ejeren.
– Det er jo interessant, at vi kan producere kvalitetstræ fra toppene, som ellers bare var hugget i flis. Det giver stor tilfredsstillelse – og selvfølgelig også en fornuftig afregning til ejeren. Toppene indbringer cirka fire gange mere i afregning, end hvis de var blevet til flis, siger Jesper Nørgaard Petersen.
Topkapning er nødvendig
Træeffekterne skal hentes ned ved hjælp af topkapning. Det er nødvendigt for at få effekterne ned uden skader.
– Hvis vi væltede egetræerne med motorsav, ville vi ødelægge en stor del af de vinkler og krumninger, som skal bruges. Derfor er vi nødt til at sende en mand til tops for at få kævlerne ned en efter en, forklarer Preben Øland.
Arbejdet er tidskrævende.
– En egekrone kan sommetider skæres ned på en times tid. Andre gange når vi tre kroner på en arbejdsdag. Det varierer meget. Men det tager den tid, det tager. Vi kan ikke gå på kompromis med sikkerheden, siger han.
Til gammelt skib
Den hollandske virksomhed skal bruge træet til restaurering af et gammelt skib. Det stiller helt særlige krav.
– Det er træ fra egenes toppe, vi bruger. Det er grenvinkler og krumme stykker i forskellige dimatre. Træeffekterne skal blandt andet bruges som spanter på det gamle skib. Derfor har vi blandt andet brug for træ, der krummer i nogenlunde samme bløde vinkler som selve skibet, forklarer Preben Øland.
Skovdyrkerforeningen Syd har formidlet træet til Preben Øland. Der er en særlig grund til, at Preben Øland opkøber egetræ fra Trelde Næs.
– Jeg har arbejdet med det hollandske firma i årevis. Her stiller man store kvalitetskrav til træet – og den kvalitet kan vi få på Trelde Næs. Jorden er leret, og her er perfekte forhold til eg og løvtræ, siger han.
Han fremhæver også, at skiftende skovfogeder har passet godt træerne.
– Skoven, vi står i nu, har været plejet i generationer af ganske få folk. Træerne er blevet passet med kærlighed og omhu i mange år. Derfor er det en fornøjelse at komme her og se de sunde træer og den høje kvalitet, som træet har her i skoven, siger Preben Øland.
Faglige vurderinger fra jorden
I toppen af den tyve meter høje eg fortsætter Jonas Østerby med at skære kronen ned stykke for stykke.
– Preben, hvad vil du med den her. Skal den tages ved basen, råber han ned til Preben Øland og peger på en egekævle.
– Ja, gør det. Så får vi et stykke med et godt knæ, råber Preben Øland tilbage til egetoppen.
Motorsaven knurrer – og et øjeblik senere drøner endnu et tungt stykke egetræ igennem nabotræernes efterårsløv og rammer jorden med et bump.
– Sådan. Endnu et fint stykke, siger Preben Øland.
De faglige vurderinger på jorden fortsætter. Der bliver kigget og vurderet. Trævinklerne er vigtige og hver eneste kævle skal skæres helt korrekt.
Alligevel er der sommetider overraskelser, når kævlerne lander på jorden.
– Jeg kan se noget fra jorden, men ikke alt. Nogle gange viser det sig, at egestykkerne slår sig på en anden måde, end jeg forventede. Det kan vi først se, når vi får dem ned, forklarer Preben Øland.
Sikkerheden er det vigtigste
Fra jorden holder Johnny Freundt et vågnet øje med Jonas Østerbys sikkerhed i trækronen. Johnny Freundt er indehaver af firmaet klatremanden.dk og har Jonas Østerby på lønningslisten.
Sikkerheden er det vigtigste, når man arbejder i trækronerne. Fejler man i 20 meters højde, risikerer man at være handicappet, når man slår øjnene op igen.
– Husk at flytte linen – og næste gang får du saven ud, når kævlen begynder at give sig, instruerer Johnny Freundt.
Han tilføjer, at den unge mand i egetoppen er jernstærk. Faktisk er han modbydelig stærk.
– Men jeg prøver at lære ham, at det ikke handler om kræfter. Det handler om teknik, når man arbejder deroppe. Det skal han lære. Knøsen har jo kun været hos mig i fire år, så han er jo stadig bare en roadie, siger Johnny Freundt og smiler.
Johnny Freundt har selv arbejdet med topkapning i alle afskygninger de seneste 30 år. Han har aldrig frygtet højderne i kronerne.
På spørgsmålet om det aldrig er gået galt, kommer et hurtigt svar.
– Jeg røg ned fra 20 meters højde for nogle år siden. Jeg brækkede et par ribben ved faldet. Det var ikke så meget det fysiske, der gjorde ondt. Det gjorde mere ondt at indse, at jeg havde lavet sådan en fejl. Det var det værste, siger han.
Lettet træklatrer
Efter et par timer i egekronen har Jonas Østerby sendt den sidste kævle til jorden. Han klatrer ned ad egestammen, som stadig står tilbage.
Han er lettet, da han når jorden.
– Det er altid rart, når det går godt. Det har det nu altid gjort. Men der er jo en risiko, når man klatrer tyve meter op i en egetop og skærer den ned, siger han.
Jonas Østerby er uddannet tømrer, men han fik lyst til at prøve kræfter med noget andet. Derfor tog han kurser på Skovskolen og arbejder nu jævnligt sammen med træklatrer Johnny Freundt.
Efter projektet på Trelde Næs blev trævinklerne og de krumme kævler fra egetoppene pakket i containere og leveret til det hollandske firma med lastbil.
Det regulære egetræ fra projektet er solgt til en dansk gulvfabrikant.
bool(false)