Af Jens Mathiasen

Vildtagre kan gøre meget godt for vildtet og jagten på en ejendom. Men det kræver, at man er helt klar over, hvad man ønsker at opnå.

Sådan lyder det fra Jens Venø Kjellerup. Han er skovfoged og vildtforvalter hos Skovdyrkerne Syd.

– En allroundløsning dur ikke. Mit råd er, at man tager sin vildtpleje alvorlig. Hvis man virkelig vil se et godt udbytte af sin vildtager, skal man etablere en, der er målrettet helt specifikke vildtarter. Man skal samtidig finde ud af hvilke mangler, der er på ejendommen, forklarer han.

Jens Venø Kjellerup uddyber, at der er enorm forskel på at etablere en vildtager til eksempelvis råvildt og hønsefugle.

– Groft sagt kan man sige, at der er tre typer. Den første type vildtager gavner hjortevildtet. Den anden type består af dækafgrøder og er designet til at gavne fasaner i forbindelse med udsætning. Endelig er der striber ved diger og hegn, som skaber levesteder for insekter. Den type gavner hønsefugle, siger han.

Mange måder at komme i gang

Han forklarer, at man kan komme i gang med at skabe vildtagre på flere måde – og det kan være meget billigt.

– En stubmark med spildkorn, som får lov til at stå urørt i efteråret, er særdeles effektiv. Sammen med ukrudtet skaber spildkornet optimale forhold for flere vildtarter blandt andet hønsefuglene, siger han.

Han fraråder, at man investerer i de helt dyre vildtblandinger.

– Jeg har set blandinger, der er helt urimeligt dyre. Det vil jeg fraråde, for effekten følger ikke med prisen, lyder det fra vildtforvalteren.

Hellere for sent end for tidligt

Lige nu er et optimalt tidspunkt for etablering af vildtagre.

– Midten af maj eller starten af juni er et fint tidspunkt at etablere den. Det er bedre at så lidt for sent end for tidligt. Vildtageren skal først modne af ind i efteråret, så der er foder til vildtet, når markerne er høstet, siger Jens Venø Kjellerup.

Han råder til at få udført et godt såbed.

– Det dur ikke, at man bare kratter lidt i overfladen. Det ender ofte i senegræs. Min anbefaling er, at man jordbearbejder grundigt, ligesom man ville gøre forud for en traditionel markafgrøde. Det skylder man sig selv, når man har købt frøene, fastslår han.

Han opfordrer som udgangspunkt til at anlægge lange og smalle agre i stedet for kvadratiske.

– Lange vildtagre giver bedre muligheder for at rumme flere stykker råvildt. Men det er også oplagt at bruge kiler og hjørner af markerne, hvor det alligevel er besværligt og urentabelt at færdes med markmaskiner, siger han.

Stort potentiale

Jens Venø Kjellerup oplyser, at effekten er meget stor, hvis man får etableret sin vildtager rigtigt.

– En god vildtager kan forvandle en middelmådig jagt til en virkelig god jagt. Men det kræver som sagt, at man lykkes med en god etablering – og at man har gjort sig helt klart hvilke vildtarter, man vil hjælpe, fastslår han.

Jens Venø Kjellerup rådgiver om vildtagre ligesom flere af kollegerne hos Skovdyrkerne. Skovdyrkerne forhandler også frøblandinger til formålet. Se mere på Skovdyrkernes webshops www.skovdyrkershop.dk.

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #60

Læs andre artikler inden for Skovdyrkning