Dansk egekæmpe kan være 2000 år gammel
Danmark har flere fredede egetræer, som er regulere kæmper. Den største og ældste er Kongeegen, som kan være helt op til 2000 år gammel.
I Nordsjælland står nogle af Danmarks mest imponerende ege. Det er Kongeegen og dens to fæller i nærheden, Storkeegen og Snoegen.
De findes i Bredvig Mose i Jægerspris Nordskov, der hører under Frederik VII’s Stiftelse.
Kongeegen er stadig levende, mens Storkeegen og Snoegen er gået ud.
– Man kendte efter sigende ikke Kongeegen før langt op i vor tid, og da var det blevet for stort og uregelmæssigt til at det kunne fældes og transporteres ud af skoven til et savværk, fortæller Hans Erik Lund fra Dansk Træregister. Registeret er en samling af bemærkelsesværdige træer i Danmark.
– Det har overrasket mig, hvor mange af de store ege i træregisteret, der vokser på endog meget fugtig bund. De står ofte med tæerne i vand og kan åbenbart klare det, tilføjer han.
Gigantisk eg
Kongeegen er nok det mest kendte træ i Danmark.
Træet måler cirka 14 meter i omkreds. Det er ikke helt nøjagtigt, for en stor del af træets indre mangler, og der står kun tre skaller tilbage. Omkredsen må derfor være et skøn for, hvor træets ydre ville have været.
– I 1863 udgav Chr. Vaupel ”De danske Skove”, og Kongeegen er også omtalt heri. Han angiver omkredsen til 42 fod, hvilket svarer til 13 meter, oplyser Hans Erik Lund.
Danmarks ældste
Selv om der kun er nogle få levende grene tilbage, og den største del af træets stamme er borte, vidner størrelsen om et træ med ekstremt mange år på bagen.
– At angive en alder for et træ, hvor der ikke kan tages en boreprøve, indeholder en hel del gætteri, men alderen menes atvære 1400 – 2000 år. Vi er altså tilbage til tiden mellem Kristi fødsel og den yngre jernalder, hvor guldhornene menes at være skabt, forklarer Hans Erik Lund.
Kongeegen er derfor både Danmarks markant tykkeste og ældste træ, og sandsynligvis også Europas ældste egetræ.
Gennem mange år har et par af grenene været understøttet af et par egestolper, men de er blevet erstattet af sortmalede stålrør.
Desuden er Kongeegen beskyttet af et kraftigt hegn, så det undgås, at jorden trykkes af køretøjer, og nysgerrige holdes på afstand. Hegnet har bevirket, at der vokser en hel del selvsåede træer i området omkring Kongeegen.
– Frederik VII’s Stiftelse har tidligere tilladt, at der til helt specielle formål blev taget podekviste og agern af Kongeegen, så træets gener på den måde er bevaret for eftertiden. Men træet er totalt fredet, så der tages ikke podekviste mere, oplyser han.
Flere bemærkelsesværdige ege
Danmark har et stort antal andre egerekordtræer.
– Det er eksempelvis Frostrupegen, Valdemarsegen og Skovfogedegen samt et stort antal meget store og fritstående ege i Dyrehaven nord for København; Ulvedalsegen, Trepileegen, Vorteegen og Kuppelegen.
– I Jylland bliver egene ikke helt så store, fordi vækstforholdene er knap så gunstige, men Endrupegen og Felstedegen er nogle af de største og ganske imponerende, siger Hans Erik Lund fra Dansk Træregister.
Vil du se og opleve Kongeegen, så kør til Jægerspris, følg vejen mod Kulhuse et par kilometer og drej til højre mod Louiseholm. Her parkeres bilen og man går eller cykler de to og en halv kilometer nordpå ad Louiseholmsvej. Ved T-krydset ved Strandvejen skal man blot 50 meter til højre og ind ad en sti.