I en stille sump i en gammel fugtig skov med store træer og små skovlysninger, finder man den flaskegrønne skovplante skavgræs.

Selvom navnet antyder noget andet, er skavgræs slet ikke en græsart, men i familie med padderokkerne, som må betragtes som intet mindre end en gruppe levende fossiler.

Det skriver Michael Straarup Nielsen, som er konsulent ved Seges Natur, Skejby.

– For 300 millioner år siden, i kultiden, var det nemlig padderokkerne, der udgjorde skovene, som store 40 meter høje træer. I dag har de fundet plads som små planter i skovbunden, mens vores nulevende træer har taget over, oplyser han.

Skavgræs og de andre padderokker indeholder stoffet kiselsyre, der udskilles som små ru krystaller på plantens overflade.

– Af den grund blev skavgræs i gamle dage brugt til polering af fine trævarer. Stryger man fingrene over planten vil man hurtigt fornemme dens effektive slibende egenskaber, oplyser han.

Vand i skoven

Skavgræs skal ikke forveksles med sin nære slægtning, ager-padderok, som volder hovedbrud for enhver ryddelig haveejer.

I modsætning til flere af sine nære slægtninge, kræver skavgræs nemlig meget specifikke betingelser for at trives. Derfor er den ikke en helt almindelig art at finde i skoven.

– Den elsker som regel en leret skovbund i både lyse og halvmørke skove, og den findes oftest i ældre skove hvor den har haft langt tid til at indfinde og etablere sig. Men det vigtigste for arten er en konstant vældpåvirkning fra grundvandet. Vandet og den naturlige hydrologi giver sumplignende forhold, der gavner skavgræs, og skaber en variation i skoven til gavn for biodiversiteten i bred forstand, oplyser konsulenten.

Flaskegrøn sumpplante

Vand i skoven kan skabe store skovlysninger, idet gamle træer svækkes af den vekslende vandstand. De svækkede træer og det døde ved bliver til fortræffelige levesteder for både svampe, insekter og spætter.

I de sumpede lysninger bliver der plads til blomstrende urter samt de vandlevende insekter, guldsmede og padder.

Hold godt øje med denne særprægede flaskegrønne plante og andre sumpplanter, opfordrer konsulenten.

bool(false)

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #65

Læs andre artikler inden for Biodiversitet